Učili su me da pomažem

Radojka Mihajlov iz Tovariševa pedeset sedam puta dobrovoljno dala krv

578

Rođena Mladenovljanka Radojka Rada Mihajlov, koja poslednje trideset dve godine živi u Tovariševu, prvi put se odvažila da dobrovoljno da krv, danas već pomalo davne 1987. godine.


Nije, kako je rekla, tada imala ni poseban razlog ni povod, jednostavno, želja joj je bila da pomogne nekom ko je u nevolji. Od tada pa sve do 2013. godine, kada je poslednji put dobrovoljno dala krv, u njenoj knjižici davaoca krvi, upisano je 57 davanja.

– Od malih nogu roditelji su me učili i savetovali da kada god mogu, pružim pomoć drugima, posebno onima koji su u nevolji, odnosno, u neprilici. Dakle, još od ranog detinjstva, upućivana sam i učena da pomažem, pa je upravo to jedan od glavnih razloga što sam se odlučila da dajem krv.

– Uostalom, dajući dragocenu tečnost vi pomažete nekom da ozdravi ili da ostane živ, a od toga zaista, nema ništa humanije. Krv sam, osim u redovnim akcijama dobrovoljno davala i u nekima vanrednim situacijama, koje su bile izazvane različitim povodom. Žao mi je što sam iz zdravstvenih razloga, krv prestala da dajem 2013. godine, jer bi u protivnom, pored mog imena bilo upisano još koje davanje, a možda i poneki sačuvan život.

– Sa druge strane, drago mi je što u ovoj akciji koja se redovno organizuje tokom cele godine, kao davaoci učestvuju i moja deca Milorad, Marija i Jovana, kao i unuka Dragica, koja je do sada tri puta dala krv– kaže Rada, koja je 4. februara napunila šezdeset sedam godina.

Za pedeset davanja krvi, Radi je 2013. godine uručena umetnička slika, za sećanje na dobro delo koje je činila. Sa dobrim delima Rada nije prestala, ni nakon toga što više nije mogla da daje krv. Kao i prethodnih trideset godina, i danas aktivno učestvuje u svim akcijama koje se organizuju, a koje su humanitarnog karaktera.

– Veoma sam aktivna u nekoliko različitih organizacija, koje su u osnovi humanitarne. Aktivno učestvujući u njihovom radu, pružala sam pomoć izbeglim i prognanim licima, osobama postradalim u poplavama i drugim elementarnim nepogodama, kao i svim akcijama koje se organizuju, a koje su pre svega namenjene onima koji su ugroženi. U prostoriji koja se nalazi u zgradi Mesne kancelarije i Mesne zajednice u Tovariševu, redovno dolazim gde u saradnji sa ostalim humanim ženama, pre svega, činimo sve, kako bi pomogli onima koji su u nevolji – naglašava Rada.

Osim što se istakla u davalaštvu krvi, sada Rada aktivno učestvuje u radu Opštinske organizacije Crvenog krsta Bačka Palanka.

– Ni ranije, a ni danas nije mi teško da kao član Skupštine i Izvršnog odbora OO Crvenog krsta, uzmem učešća u njihovom radu. Dakle, dajem svoj doprinos i na ovaj način, a sve sa ciljem kako bi se popravio i poboljšao položaj onih koji su na bilo koji način ugroženi, ili teško žive. Posebno me raduje, što će i moja deca po svemu sudeći jednog dana nastaviti da rade sve ovo što ja radim danas. Svi su davaoci krvi, a očekujem da će se jednog dana uključiti u humanitarne poslove u koje sam ja, već decenijama uključena i u kojima veoma aktivno učestvujem – naglašava Rada.

 

Na kraju Rada Mihajlov, je uputila neku vrstu apela svima onima, koji razmišljaju da počnu da daju krv.

– Slobodno se uključite u prvu akciju koja bude organizovana, na taj način, pomoći ćete i drugima i sebi. Drugima će, možda vaša krv značiti i život, a sa druge strane prekontrolisaćete vaše zdravlje na najbrži i najsigurniji način – istakla je Rada.


Pogledaj: Odličan odziv Bačkopalančana

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here