Završni radovi na „Mađarskoj kući“

MKUD „Večera Šandor“

675
Foto: Nedeljne novine

U nedelju, 22. aprila 2012. godine u Župnom uredu rimo – katoličke zajednice u Bačkoj Palanci, potpisan je ugovor o zakupu nepokretnosti između MKUD „Večera Šandor“ i Rimo-katoličke župe iz Bačke Palanke.


Ugovor je potpisan na 15 godina sa mogućnošću produženja, sa obavezom MKUD – a da
izvrši neophodne adaptacije i da u tom periodu održava objekat. Prostorije se nalaze u ulici
Jugoslovenske Armije broj 111 (crkvica Sv. Antuna i pripadajući objekat), a po ugovoru, udruženje Mađara je preuzelo obavezu da će adaptirati potkrovlje i stambeni deo za funkcionalan rad.

Kako trenutno stoje stvari sa projektom, za naš list otkriva predsednik društva, Zoltan Farago:

– Ideja osnivanja Kulturnog centra Mađara u Bačkoj Palanci „Mađarske kuće“ je ideja Vladimira Bodora i župnika mr Františeka Gašparovskog i oni su jako puno uradili da im se san ostvari. Kada sam se ja, kao predsednik društva, priključio projektu, prva faza radova na adaptaciji je završena.

Bio sam oduševljen kako to izgleda i kako će kada se završe radovi, tek izgledati. Nažalaost, došao jedan poduži period, kada smo bili malo skrajnuti, iako sam znao da smo radili jedan veoma koristan posao.
Zbog te situacije, možda je čak i čudo, da smo kao društvo i opstali. Jedna izvanredna generacija, koja je jedno vreme nosila rad, ostarila je, mnogi su umrli, dok su mladi masovno otišli u inostranstvo, trbuhom za kruhom i stvorio se jedan strašan vakuum. Povrh svega, morali smo napustiti sedište u glavnoj ulici u 2017.godini. Uslovi su tamo bili jako loši, a morali bismo plaćati i kiriju, mada smo imali veoma malo para. Tada smo se još nadali da će „Mađarska kuća“ biti relativno brzo završena, ali tada je nastupio pomenuti vakuum. Centrala kulture Mađara u Srbiji u Subotici nas jednostavno nije „videla“, kao da nismo ni postojali.

Ovo stanje je trajalo predugo, tako da sam i ja već bio blizu da se predam, međutim nagovorili su me da i dalje nastavimo i borimo se. Jednog dana, otišao sam u Suboticu, posetio Kulturni Savez Vojvođanskih Mađara i njihovog novoizabranog predsednika,
Arona Šutuša. Otvorio sam dušu, rekao sve o našim teškoćama, a posle jednog izvesnog vremena, on nas je počeo kontaktirati i obećao da će u okviru svojih mogućnosti da nam pomogne. Počela je saradnja, upriličili smo nekoliko manifestacija. Jednog dana, s jeseni 2020., on je doveo u Palanku ceo Nacionalni savet Mađara u Srbiji, na čelu sa predsednikom, Jene Hajnalom. Već posle prvih pogleda na učinjeno, predsednik Hajnal je rekao:  „Ovo mi moramo završiti!“

Veoma brzo smo dobili neka novčana sredstva, a i sve ostalo što smo se dogovorili, ubrzo je ispoštovano. Potom su se oni obratili fondaciji „Gabor Betlen“ u Budimpešti, odakle su nam stigli novci za završetak „Mađarske kuće“. Teškoće su nastale, jer je u međuvremenu
poskupeo građevinski materijal, no ipak ćemo uspeti završiti adaptaciju, gde ćemo moći voditi jedan normalan kulturalni život.

Nažalost, od dobijenih sredstava nije preteklo za grejanje u sali crkvice i na spratu, nećemo ga završiti ove godine, no od Nacionalnog saveta dobili smo obećanje, da ako ne ove godine, ali sledeće biće sredstava i za to. Imali smo problema i sa firmom „Slovan“ iz Selenče, koji su odradili prve dve faze adaptacije, no uspeli smo da njihovu cenu spustimo na visinu naših mogućnosti. Ovih dana rad traje punom parom, a moramo rešiti i priključenje na hidrantskumrežu sa „Komunalprojektom“, a lokalna samouprava je obećala da će nam tu pomoći.

Sada kalkulišemo da ostane dovoljno para da nabavimo i nameštaj. Grubi radovi bi trebali da se završe najkasnije do jula meseca ove godine. Stigli su prozori i vrata, kreće malterisanje spolja, betoniranje u samoj crkvici je već gotovo, iznutra će umesto maltera biće postavljene gipsane ploče. Kulturni život će morati krenuti od nule, jer je u prethodnom teškom periodu, gotovo sve zamrlo. Iz Novog Sada nam je došla instruktor
pevanja Ildiko Hanak Rigo, već je pevačkoj grupi podelila pesme koje ćemo pevati, no Korona je sprečila okupljanje i vežbanje. Članovi grupe jedva čekaju da se mere malo popuste i da mogu da počnu sa probama. Verujem, da ćemo na jesen već moći organizovati tradicionalni „Jesenji bal“,zašta smo osvojili na konkursu određena sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalnemanjine – nacionalne zajednice. Ali pre svega, moramo dostojno obeležiti dvadesetogodišnjicu postojanja, verujem da ćemo to i uspeti.


Pogledaj: Ispovest Marije Šolaje iz Bačke Palanke koja sumnja da su joj ukrali bebu (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here