Tomislav Đuretić: Vratili smo se kao pobednici

6832

Najbolji promotivni spot i nastup na sajmu u Ljubljani iz Bačke Palanke

Na 14. Međunarodnom takmičenju „Več znanja za več turizma“ ekipa SSŠ „Dr Radivoje Uvalić“ osvojila je zlatnu plaketu i nagradno putovanje za najbolji promotivni spot i za nastup na sajmu. Školu su predstavljale učenice: Ćulibrk Tijana, Struharik Jelena, Milošević Jelena, Milovanović Milana i Novaković Marija i mentor prof. Aranka Harak.

U Ljubljani je 1. februara 2017. godine u okviru Međunarodnog sajma turizma održano međunarodno takmičenje turističkih škola Evrope. Na ovom takmičenju učestvovalo je 43 škole iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Štand škole sa sajma (učenici zajedno sa direktorom i mentorima)

Više o samom takmičenju, pripremi projekta i ideji, kao i planovima za budućnost rekao nam je direktor SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ Tomislav Đuretić:

Kako to da je baš vaša škola jedan od kandidata na takmičenju na međunarodnom festivalu u Ljubljani?
Prateći dešavanja i savremene tokove iz oblasti turizma u obrazovanju, kako kod nas, tako i u okruženju, doznali smo za ovo takmičenje u Ljubljani. Upoznali smo se sa propozicijama i zahtevima takmičenja i u skladu sa njima izradili rad koji u osnovi predstavlja trodnevni turistički aranžman zasnovan na prethodnom istraživanju o turističkih potencijalima našeg grada i potrebama tržišta.  Učešće na festivalu podrazumeva prezentaciju turističkog proizvoda, izradu promotivnog videa i prezentaciju na turističkom tržištu. Poslali smo rad koji je prošao kvalifikacije i ušao među 43 đačka turistička proizvoda koji su potom bili predstavnjeni na festivalu.

Recite nam više o samom projektu.
Cilj ovog projekta je primena stečenog znanja iz oblasti turizma. I sam naziv festivalala u prevodu znači „Više znanja za više turizma“. Zatim, ovakav jedan projekat razvija komunikacijske veštine, vrednuje promotivni nastup,  doprinosi upoznavanju drugih kultura i naroda, kao i njihovih turističkih potencijala.
Učenice su projekat realizovale samostalno pod rukovodstvom mentora prof. Aranke Harak.

Pobednički video pogledajte ovde.

Odakle ideja da se radi tako nešto i da li ste ranije radili slične projekte?
Naslov našeg rada je „Gde Dunav ljubi nebo“. Već se iz njega naslućuje da nam je ideja bila da prikažemo prirodne, kulturne, zabavno-rekreativne i druge potencijale Bačke Palanke kao grada na Dunavu, ali i njegovu okolinu. Kao takav, naš rad se uklopio u ovogodišnju temu festivala „Putujem, dakle postojim“.

Do sada smo učestvovali na takmičenju Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment  Univerziteta Singidunum. Takmičenje je podrazumevalo rešavanje studije slučaja vezane za razvoj omldinskog turizma u Srbiji. Žiri je ocenjivao originalnost, kreativnost i primenjivost ideja. Našu školu su predstavljala dva tima koja su se plasirala  na republički nivo takmičenja.

Da li planirate da konkurisete na još festivala ili takmičenja i ima li u planu još projekata?
I ove godine planiramo učešće na takmičenju Univerziteta Singidunum. Redovno učestvujemo na turističkim manifestacijama u našoj opštini. I dalje ćemo pratiti sve nove mogućnosti da unapredimo i predstavimo znanje svojih učenika i zaposlenih u školi, kao i da u najboljem svetlu prikažemo svoju školu i svoju sredinu.

Kako ste vi kao direktor zadovoljni projektom i rezulatom?
Ovim projektom, nastupom i uspehom među ekipama iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije učenici i profesori naše škole učinili su značajan iskorak, pomerili granice, kako svoje lične, tako i granice u postignućima naše škole. Ovim samo mogu da budem zadovoljan, ali i da kažem: „Idemo dalje!“

Pogledajte šta o takmičenju kaže i jedna od učesnica na sajmu Jelena Struharik, učenica srednje ekonomske škole „Dr Radivoj Uvalić“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here