Kad birokratija režira muku: Ako ne možeš da se potpišeš, ne moraš da živiš

3277

BAČKA PALANKA: Da su paragrafi, ponekad, preči od života u Bačkoj Palanci može da posluži primer porodice Bjelajac, odnosno teško bolesne majke Smilje (1939) i sina Dušana koji je dvori, zajedno sa suprugom. Nepokretna starica ima Alcajmerovu bolest, težak oblik demencije i oba operisina kuka.

Već četiri godine sin Dušan je u jednoj od ovdašnjih banaka na osnovu ovlašćenja, koji je majka potpisala dok je to mogla, i sa svojom ličnom kartom i njenom karticom podizao penziju od 22.000 dinara i dodatak za tuđu negu od oko 18.000 dinara.

Ali od pre mesec i po dana Dušanu je onemogućeno da podigne Smiljina primanja.

Od 17. marta nastali su naši problemi, jer majka je morala da izvadi novu ličnu kartu, priča Dušan.

Ne mogu ovo da shvatim, jer majka mi je svesna dala punomoć, a sada nesvesna treba da mi da novu punomoć i to sve zbog promene lične karte.

Kako je dalje kazao, na staroj je bio njen potpis, ali pošto više nije u stanju da se potpiše, došli su pripadnici policije u kuću i uzeli otisak prsta.

Kada smo dobili novi dokument mislili smo da je sve u redu, ali, na moje iznenađenje u banci su rekli da ne mogu, zbog propisa, da mi isplate njena primanja, priča Dušan.

Navodno, kazao je dalje, da je majka imala karticu za bankomat ne bi bilo nikakvih problema, a ovako smo dovedeni u tešku situaciju.

Dušan kaže da njegova plata ne može da podmiri velike troškove lečenja, jer svakog dana mora da plati injekciju, majka mora da popije brojne lekove, sirup, posebno spremljenu laku hranu, tu su troškovi za pelene i higijenska sredstva, jednom nedeljno radi se analiza trombocita, sve se to plaća.

Bez novca od njene penzije i naknade za tuđu negu koja se redovno uplaćuje na njen račun, ali stoji u banci, može se desiti da joj se stanje pogorša i dođe do najgoreg. Jer moja plata nije dovoljna, pa sam sad u situaciji da ne plaćam struju, grejanje i druge račune, očajan je Dušan.

Prema njegovim rečima, u banci su ih upućivali u Centar za socijalni rad, a odande su ih poslali u sud.

U sudu su mi rekli da angažujemo advokata, a utvrđivanje poslovne sposobnosti plaća se 22.500 dinara, pa kada se tome doda trošak za advokata sve će me koštati 300 evra koje nemam, prepričava dalje svoju muku Dušan i u neverici nastavlja:

I da sve bude komplikovanije cela ova priča, kako nam rekoše, može da traje mesec do 45 dana! Ne mogu ovo da shvatim, jer majka mi je svesna dala punomoć, a sada nesvesna treba da mi da novu punomoć i to sve zbog promene lične karte.

Šta će biti i kome će savest ostati flekava ako se, dok ne stigne novac, desi ono najgore, pitaju se i Dušanovi prijatelji i svi oni koji su ovde čuli za pravu birokratsku zavrzlamu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here