Које цвеће садити у јесен, а како остало спремити за зиму?

Дипломирани инжењер шумарства из Бачке Паланке Јована Петровић дала је савете за негу цвећа током зиме

2734
Фото: Pixabay

Доласком првих хладнијих дана љубитељи цвећа почињу припреме за хладнији период обзиром да само добро припремљене биљке могу успешно преживети зиму.


Први јесењи дани углавном доносе ниже температуре, нарочито јутарње, те је неопходно пре првих мразева већину биљака унети у затворени постор. Обзиром да су петуније једногодишње биљке након престанка цветања и сушења треба их једноставно ишчупати из земље и бацити, а оне свакако остављају семе у саксији које ће на пролеће нићи. Ниске температуре не одговарају ни медитеранском олеандеру па не би требало да мраз дочека на отвореном, пише портал Агроклуб.

Како припремити мушкатле и кактусе за зиму?

Готово на сваком балкону и дворишту од пролећа до касне јесени цветају мушкатле, а сачекаће наредно пролеће уколико се пре првих мразева унесу у затворен простор, где би оптимална температура требала бити од пет до 12°Ц, а обзиром да у том периоду немају велике захтеве за светлошћу могу бити смештене у ходнику или затвореној тераси. Тако улазе у фазу мировања до првих пролећних дана.

„Мушкатле је битно сачувати од првог мраза, пре уношења у просторију потребно је руком уклонити све цветове свеже и увеле како би биљка штедела енергију. Биљка улази у период ‘спавања’ и није је потребно заливати“, рекла је Сандра Шош из Будисаве која се годинама уназад бави цвећарством показујући и традесканцију – зебрину. Објашњава да и ова занимљива шарена, жбунаста, пузавица воли светло место, на тамнијем мења боју листова, собна је биљка али током јесени треба је унети унутра у ходик, предсобље где је темература до 18 степени и умерено је заливати јер више воли да је сува него натопљена водом.

Кактусе зими заливати на 15 дана

Дипломирани инжењер шумарства из Бачке Паланке Јована Петровић која се бави производњом и продајом луковица и перена каже да се треба побринути око цвећа које је до сада напољу обезбедивши му одговарајућу просторију са адекватном температуром и влажношћу ваздуха.

Кактуси већ почетком октобра почињу да тону у зимски сан тако да их је најбоље оставити на светло место где није хладније од седам до осам степени.

„Уколико се кактуси сместе на светло место у стану морају се тек мало залити на сваких петнаестак дана. Такође, кад температуре буду ниже између осталих треба склонити и куфеу, малу жбунасту биљку која на сунцу цвета малим цветићима током целог целог лета“, каже Петровићева додајући да је пред нама период садње луковица.

Време за хризантеме

Ко у пролеће воли цветове лала, миришљавих зумбула, нарциса, крокуса право је време за садњу обзиром да су температуре све ниже.

„Луковице ће презимети у земљи и цветаће на пролеће“, каже саговорница Агроклуба додајући да је право време и за садњу цвећа дан и ноћ и вресова као и трајница – перена али и веома популарних хризантема.

„Ко ових дана жели своје двориште украсити цветовима разних боја дан и ноћ као и хризантеме су најбољи најчешћи избор“, каже Шош додајући да је дан и ноћ веома отпорна биљка, цвета и током зиме и под снегом све до пролећа када га можемо заменити првим сезонским цвећем, а и хризантеме уз правилну негу могу да презиме и да красе башту или двориште из године у годину.

Вишегодишње су биљке, доста отпорне и веома су лаке за одржавање. Могу бити посађене у саксијама или у земљи. Воле растреситу и песковиту земљу, а највише воле кад су на сунцу. Могу цветати до касне јесени, отпорне су али им је неопходна заштита од мразева.

„Са првим мразевима хризантема завршава свој циклус цветања и уколико је желимо сачувати за наредну годину тада је посадимо на стално место у дворишту или у већу саксију. Довољно је само руком поскидати суве гране и са првим пролећним данима хризантема ће олистати“, каже на крају саговорница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here