Које делатности преко НСЗ-а добијају средства за самозапошљавање?

Национална служба за запошљавање расписала је 12 јавних конкурса

644
foto: juGmedia

БЕОГРАД – Национална служба за запошљавање расписала је 12 јавних конкурса ради пружања директне финансијске подршке послодавцима и незапосленима у Србији.


Синиша Кнежевић из НЗС-а поручио је да највећи број поена за средства за самозапошљавање добијају производне, здравствене и интелектуалне делатности.

Додао је да је за конкурс пресудан и добро урађен бизнис план, као и да ли је пријављени за самозапошљавање власник пословног простора.

Кнежевић је казао да приоритет, између осталих, имају млађи од 30 година, те нагласио да шансу на конкурсу имају и занатске услуге и угоститељство.

Приоритет имају млађи испод 30 година старости, особе са инвалидитетом, припадници ромске популације, лица старија од 50 година, вишкови запослених, људи из хранитељских породица, тамо где су оба супружника остала без посла, навео је Кнежевић, гостујући на РТС-у.

Један од критеријума који је јако битан приликом бодовања јесте пословни простор, односно да ли особа која аплицира има пословни простор у власништву или у закупу, а Кнежевић објашњава да се за власништво добије више поена, као и да се то доказује купопродајним уговором, овереним код нотара или одговарајућом документацијом из РГЗ-а или Пореске управе.

Напоменуо је и да је Београд у категорији развијених подручја, док она која су мање развијена добијају више бодова.

Кнежевић је истакао да много зависи и од добро ураденог бизнис плана, за шта се пролази обука.

Да би лице уопште аплицирало за позив за самозапошљавање, мора да испуни два услова – да буде на евиденцији незапослених и да прође дводневну обуку „Пут до успешног предузетника“, где се добијају одређени правно-економски аспекти како би та делатност, радња или нека друга фирма могла да послује, напомиње Кнежевић.

Што се тиче контроле средстава, Кнежевић је рекао да НСЗ има обавезу да испрати сваког добитника средстава у року од 12 месеци након закључења уговора.

Лице је обавезно да та средства утроши онако како уговорне одредбе кажу, након чега доноси одговарајућу документацију и потврду из Пореске управе да су порези и доприноси намирени, казао је Кнежевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here