Raspisan konkurs za „Moju prvu platu“ za 2021. godinu

Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca

745
Foto: Ilustracija (RTV)

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ danas raspisala Javni poziv za realizaciju ovog programa u koji će biti uključeno do 10.000 mladih do navršenih 30 godina, objavila je NSZ.


Dodaje se da će Javni poziv biti sporoveden u četiri faze u periodu od 20. avgusta do 15. decembra ove godine.

nsz nacionalna sluzba zaposljavanje nezaposleni posao

Tokom prve faze, od 20. avgusta do 20. septembra, prijavljivaće se zainteresovani poslodavci preko sajta www.mojaprvaplata.gov.rs, a zatim u drugoj fazi, od 1. oktobra do 31. oktobra, prijave će na isti način slati nezaposleni mladi ljudi.

Tokom treće faze poslodavci će birati kandidate, a konačan izbor za poslodavce iz privatnog sektora planiran je u periodu od 1. do 15. novembra, dok će poslodavci iz javnog sektora konačan izbor kandidate obaviti u periodu od 16. do 30. novembra, saopstila je NSZ.

Služba zapošljavanja navodi da će u roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata biti formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima i biće dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Tokom četvrte faze realizacije programa uslediće potpisivanje trojnog ugovora između NSZ-a, poslodavca i izabranog kandidata, a početak sprovođenja programa „Moja prva plata“ počeće u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

NSZ navodi da je planirano da se u program uključi do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem do navršenih 30 godina.

Uslovi su da da kandidati nemaju radno iskustvo, odnosno da imaju najviše do šest meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu i da se nalaze na evidenciji nezaposlenih u trenutku zaključivanja ugovora.

Program će se sprovoditi kod poslodavca u trajanju od devet meseci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa, napominje NSZ.

Dodaje se da prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom trajanja programa, NSZ isplaćuje mesečnu novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Programom „Moja prva plata“ je u 2020. godini bilo obuhvaćeno 8.224 lica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here