Kovačevićima dve zlatne medalje

Stevan i Čedomir Kovačević iz Bačke Palanke nagrađeni za svoj izum – uređaj za odvajanje koštica iz voća

5891

Bačkopalančani Stevan i Čedomir Kovačević, još jednom su pobrali lovorike za svoje izume. Ovaj put, otac i sin osvojili su prva mesta na dva održana sajma inovacija.


Njihov izum – mašina za odvajanje koštica iz svih vrsta voća, nagrađen je zlatnom medaljomna novosadskom „Tesla -festu“, ali i na Sajmu inovacija „Inventum“, održanom u Iloku (Republika Hrvatska).

– Preteču našeg izuma, koji je osvojio nagrade u Novom Sadu i Iloku, doduše nešto manjeg kapaciteta, napravili smo pre desetak godina. Da bi smo ga doveli u sadašnje stanje, dorađivali smo ga, kroz otklanjanje uočenih nedostatka. Nakon što smo nedostatke otklonili, doveli smo ga gotovo do savršenstva. Kako reklamacije od strane kupaca do sada nije bilo, to je najbolja potvrda da smo napravili zaista dobar proizvod.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Sa posebnim ponosom mogu da kažem, da za ovim uređajem postoji izuzetno veliki interes među kupcima, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Srećni smo što smo ovu napravu kupili ljudi iz Mađarske, Češke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i drugih država. Uređaj se može priključiti na monofaznu, ali i trofaznu struju. Njegova cena je 550 evra za trofaznu, odnosno 600 evra za monofaznu struju – kaže Stevan Kovačević.

Osim što sa zadovoljstvom govori o uređaju za odvajanje koštica od svih vrsta voća, Stevan je posebno ponosan, što su sin i on projektovali i napravili uređaj koji se veoma lako održava.

– Uređaj za odvajanje koštica, se lako i veoma jeftino održava. Kada je održavanje u pitanju, „problem“ se može pojaviti sa semeringom i dva ležaja, čija zamena se obavi brzo i jednostavno, a delovi nisu skupi. Uz sve ovo, ova sprava koja ima elektro – motor i dva točka u svojoj osnovi, vrlo brzo i lako se može transportovati sa mesta na mesto. Njen kapacitet je, 1.000 kilograma voća za jedan sat. Naime, u tom vremenskom periodu, ova sprava odvoji košticu i izbaci je u jedan boks, dok ostali deo voća, odvoji na drugu stranu u drugi boks. Poslove vezane za odvajanje koštica, kada je manja količina voća u pitanju, sa lakoćom može obavljati jedna osoba. Za veću „preradu“ voća – na stotine kilograma, poželjno je da je opslužuju dva radnika, odnosno dve osobe. Brzina odvajanja koštica, može se regulisati i ona se prilagođava potrebama i zahtevima njenog korisnika – naglašava Stevan Kovačević.

Rastali smo se od Kovačevića, sa puno utisaka. Impresije se nisu odnosile samo na njihov izum – uređaj za odvajanje koštica, već i na brojne druge koje su do sada projektovali i napravili. Ono što je još važnije, otac i sin i dalje rade na novim mašinama i uređajima, koje će po svemu sudeći jednog dana ugledati svetlost dana. Ideja, želja i energije za novim pronalscima, Kovačevićima očigledno ne nedostaje. Upravo zbog toga, sasvim je izvesno da će oni i u godinama pred nama, biti uspešni i da će se okititi novim medaljama i priznanjima.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here