Krug bagremova – biciklom ili peške

Iz Turističke organizacije opštine Bačka Palanka: Završena je biciklistička staza u Bagremari

2070

Ljubitelji prirode i šetnje ili vožnje bicikla u njoj, došli su na svoje. Završena je biciklistička staza u Bagremari, koju slobodno mogu da koriste i pešaci, a na nju mogu da kroče i sa puta Bačka Palanka-Obrovac, ali i iz ulice Šafarikove u samom gradu.


Milica Stoisavljević

Više o tome direktorka Turističke organizacije opštine Bačka Palanka, Milica Stoisavljević: – Možemo se pohvaliti, da smo u toku prethodnih meseci, zajedno sa „Vojvodina šumama“ i Zavodom za zaštitu spomenika prirode Vojvodine uradili i trasirali jednu lepu biciklističku stazu u našoj opštini, jednu lokalnu stazu, koja pripada internacionalnoj „Euro velo 6“ a zove se „Krug bagremova“ i nalazi se u specijalnom rezervatu prirode „Bagremara“. Bitna je za bicikliste koji dolaze stazom „Euro velo 6“ jer zaobilazi jednu gustu saobraćajnicu, ulazi u rezervat prirode, gde postoje specijalni režimi zaštite, a mogu i da naprave nekoliko lepih pauza u šumi, koja je jedna od najbogatijih u Vojvodini.

Sam specijalni rezervat prirode „Bagremara“ je mesto gde možete organizovati i pešačke ture po edukativnim stazama, fotografisati, uživati u eko-sistemima, a takođe da se upoznate sa zaštićenim vrstama biljaka i životinja, a možete i posmatrati ptice. Pored navedenog, u Bagremari se nalazi i učionica na otvorenom, odmaralište Crvenog krsta Bačka Palanka i hotel „Vila Grande“.

Za bicikliste je interesantno da u samom skretanju sa glavne saobraćajnice, mogu da nađu sebi smeštaj, ali i boravak u prirodi, na mestima koja su za to označena, da spreme sebi nešto da prezalogaje. Na stazu se ulazi sa glavnog puta koji vodi prema Obrovcu, a sa nje se izlazi u Šafarikovu ulicu u samoj Bačkoj Palanci, ali može i u obrnutom smeru.

Zahvalila bih se ovog puta i Šumskoj upravi u Bačkoj Palanci, koja posluje u okviru „Vojvodina šuma“, kao i Zavodu za zaštitu spomenika prirode Vojvodine, što smo sa njihovom saradnjom uspeli da trasiramo tu biciklističku stazu. Ona je sad obeležena, raskrčena, tako da sad sa ponosom možemo istaći da je osposobljena, kako za bicikliste, tako i za ljude koji vole da pešače.

Podloga joj je zemljana, na nekim delovima gde je tlo bilo mekše i tucanik. Postavljene su i table sa neophodnim obaveštenjima na srpskom i engleskom jeziku. Nije dugačka, oko 5 kilometara, a ima puno toga da se vidi, jer je Specijalni rezervat prirode „Bagremara“ ima nekoliko zona zaštite, postoje nekoliko vrsta izuzetno retkih biljaka koje se nalaze samo tu, a jedna od njih je i kukurek.

Sve informacije vezane za biciklističku stazu možete dobiti kako u TOO Bačka Palanka, tako i u Šumskoj upravi Bačka Palanka – kaže direktorka TOO Bačka Palanka, Milica Stoisavljević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here