Majčinska uloga nije laka, ali je predivna

1911

Porodica je mesto ljubavi i života. Mesto, gde ljubav rađa novi život

Pričali smo sa porodicom Durgala iz Pivnica. Majka, Danijela Durgala nam je ispričala kakav život je vodila pre materinstva, a kako joj je sada kada ima vlastitu porodicu, kada je u braku. Takođe smo popričali o tome kakvo mišljenje ima o poželjnom načinu vaspitanja dece. Pre dve i po godine je rodila sina Timoteja, a pre dva meseca sina Gabrijela.

Danijela sa porodicom

Daniela, kakav život si imala pre dece, a kakav sada?

Velika je razlika između te dve životne staze. Prvo je potrebno odabrati partnera sa kojim ćemo se dobro slagati, da taj brak bude ispunjen tolerancijom, ljubavlju i poverenjem. Tek tada brak može biti učvršćen detetom. Dugo smo čekali moja porodica i ja da donesem na svet dete i da postanem majka. Nakon jake vere rodila sam prelepog dečaka, koji je odmah osvojio moje srce. Postati majka je jedna vrsta avanture za svaku ženu. Zvanje majke uključuje mnoge životne periode, koje je potrebno savladati.

U kom pravcu vaspitavate svoje sinove?

Danielu, mom suprugu, i meni na prvom mestu je njihovo duhovno obrazovanje. U njihova malecka srca, želimo da unesemo dobre osobine. Vaspitati ih tako da od malih dečaka stvorimo ljude u pravom smislu te reči. Želimo da ih vodimo kroz život, kroz razne životne periode od detinjstva, kroz tinejdžersko doba, pa sve do tačke kada budu znali da odrede svoj životni put i kada budu znali ispravno odlučiti o sebi. Naravno i tada planiramo da budemo uz njih samo uz više njihove slobode.

Svoje sinove vaspitavate isto kao što su vas vaspitavali roditelji, ili imate neke svoje metode?

Prenosimo na svoje sinove slična shvatanja kao što su imali naši roditelji. Trudimo se
da prenesemo ono najbolje što smo naučili u svojim porodicama. Naravno imamo i neke
svoje vaspitne mere i prilagođavamo se vremenu u kome živimo.

Uvek se govori da roditelji uče svoju decu, ali čemu su vas naučila vaša deca?

Moji sinovi su me naučili da usporim u nekim situacijama, da ne budem brzopleta. Naučili su me da budem strpljiva i da praštam. Takođe da se spustim na njihov nivo, dečiji i
da preživimo zajedno lepo detinjstvo. Kroz igru dosta toga naučimo. I život je jedna vrsta igre i igramo se kako život nalaže.

Biti roditelj nije nimalo lak posao. Na koji način ti odmaraš od obaveza?

Odmor počinje kada deca spavaju. Tada imam malo vremena za sebe. Prvo sredim kuću a posle toga uživam sa mužem uz kafu. Onda muž i ja razgovaramo i ovde se odigravaju naši budući planovi.

Danijela sa porodicom

Da li vam neko pomaže u vaspitanju dece?

U životu postoje mnogi ljudi, koji nam pomažu u vaspitanju dece, ali glavnu ulogu imaju ipak roditelji. Najviše su to majke, koje bi trebalo koliko god mogu da se posvete svojoj deci i onda mogu da očekuju željeni cilj. Bitno je imati radost što imamo dete, onda to već dalje ide svojim tokom. Kada su nam deca naprimer bolesna, ili protestuju u nečemu, veliku podršku imam od strane muža i nikad me ne ostavlja samu bez obzira kakva situacija je u pitanju. Jako sam mu zahvalna na tome. Jedan veliki pečat i primer je takođe i otac.

Postoji i doza straha kada majka rodi dete. Kako je to kod vas bilo?

Nijedna žena ne bi trebala da se plaši majčinske uloge, koja često ume da bude komplikovana i nimalo laka. Bitno je znati i shvatiti da roditeljstvo ne znači samo
roditi dete. Majčinstvo ne znači da će nas sve sačekati. Potreban je rad, trud, hrabrost. Često moramo da se odreknemo nekih stvari, užitaka da svoje vreme možemo
da posvetimo deci.

Šta vama predstavljaju vaši sinovi?

Svako dete je individua i ličnost za sebe i nosi u sebi i dobre i loše osobine, sposobnost i nesposobnost da nešto uradi. U svakom razdoblju majka bi trebala da usmerava i podržava svoje dete na tom polju gde je najbolje i gde se izražavaju njegove pozitivne osobine.
Moji sinovi predstavljaju za mene jedno ogromno „sunce“ i kada dođu teška vremena oni su ti, koji me vraćaju u borbu. Oni su nešto najlepše što mi se moglo dogoditi u životu i oni su najlepši poklon, koji sam mogla da dobijem.

Da li imate neku poruku za buduće majke?

Majke ne oklevajte, verujte u Boga i svoju decu mu prepustite. Ipak je život samo jedan, zato nikad ne zaboravljaj ko si, odakle potičeš i ko je udahnuo život u tebe.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here