„Дани колонизације“ – сећање на претке и завичај

Од 12. до 14. августа одржани Дани колонизације у Младенову

504
Извор: Приватна архива

МЛАДЕНОВО – „Дани колонизације“ у Младенову одржани су 12. 13 и 14. августа ове године. Програм манифестације, није се значајније мењао у односу на претходних неколико година.


Младеновљани и њихови гости, још једном су се подсетили на време када су једним од возова без возног реда, углавном, преци данашњих житеља овог села, стигли у ондашњи Букин.

Централни део обележавања „Дана колонизације“, свакако је био полагање венаца на спомен обележје борцима Црвене армије који су положили своје животе за ослобођење Младенова. Венац је положен и на споменик учесницима НОР –а од 1941 – 1945., који су пореклом из крајева одакле су давне 1945 и 1946. године, у ово село, стигли њихови потомци и сродници. Венце су положиле делегације које су предводили Мита Лачански помоћник председника општине и Слободан Манојловић, председник Савета МЗ Младеново.

Након полагања венаца, у згради Дома културе одржана је свечана седница Савета Месне заједнице Младеново. Присутнима се обратио Слободан Манојловић, председник Савета:

– Част ми је и задовољство да вас поздравим, испред Савета МЗ Младеново и своје лично име. Хвала вам што сте дошли да увеличате ову нашу манифестацију, која се деценијама одржава у нашем селу. Посебно поздрављам помоћника председника општине Миту Лачанског, Мирослава Родића посланика у Скупштини Војводине, представнике политичких партија, привредних друштава, јавних предузећа МУП–а Србије и Дома здравља Бачка Паланка.

– Што се тиче активности на пројектима који следе, треба пре свега рећи да очекујемо отварање фискултурне сале при ОШ „Бранко Ћопић“. Надамо се да ће се то догодити, до краја наредног месеца. Затим, наставићемо са изградњом канализације. Једна јавна набавка нам је пропала, јер се нико није јавио на конкурс услед тога што су цене материјала увећане готово за сто одсто, у односу на протеклу годину. Тренутно се ради на новој јавној набавци. Протекле године на свечаној седници МЗ Младеново, најавио сам да је наш циљ изградња и отварање вртића за децу. На чекању је педесет двоје деце као и њихови родитељи, што ову инвестицију свакако чини потпуно оправданом. Тренутно се ради на припреми документације за израду пројекта који би ушао у буџет општине за 2023. годину. Управо у тој години, очекујемо реализацију изградње и отварања дечјег вртића, који ће се налазити у оквиру наше основне школе. Урађена је нова расвета код споменика у центру села, што му је дало нови и лепши изглед. До краја ове године, планирамо да средимо три дечја игралишта. Једно се налази код Дома културе, друго у парку близу основне школе, а треће у Улици Симе Шолаје. Када су у питању комуналне делатности, свакако да треба рећи, да је водоснабдевање, чак и током летњих месеци било веома добро. Користим прилику да се захвалим ОЗЗ „Ловренац“, која је својим средствима и механизацијом одржавала депонију смећа у Мостонги.

– Осим тога, запослени у овој задрузи, насули су пут од депоније до ловачке куће, што је значајно допринело бољем и лакшем прилазу том делу атара. На крају, желим да вас информишем да радимо на значајној хуманитарној помоћи за Дом здравља у Бачкој Паланци и здравственој амбуланти Младеново. Помоћ ће стићи из француског градаТулона. На реализацији ове помоћи, захвалност иде на адресу Остоје Велемира, који се значајно укључио у ову акцију – истакао је Слободан Манојловић, председник Савета МЗ Младеново.

Ни током обележавања овогодишњих „Дана колонизације“, није изостао наступ културно – уметничких друштава. Овај део програма, протекао је пре свега у знаку наступа чланова младеновљанског КУД –а „Др Младен Стојановић“, али и њихових гостију. У петак 12. августа, одржан је 3. Међународни фестивал фолклора „Ђерам – чувари традиције“. Гости су били КУД „Бранко Радичевић“ Ириг, КУД „Завичајно врело“ Куцура, Удружење Рома „Чараин“ Товаришево и КУД „Ратко Павловић – Ћићко“ из Раткова. Ми као домаћини, такође смо били учесници фестивала. Заиста, диван програм који је почео дефилеом учесника кроз Младеново, и великим колом у центру села. Најимпресивнији утисак на публику оставило је Удружење Рома „Чараин“.

Програм је затим настављен у башти Дома културе, који је пратио велики број гостију, званица и гледалаца.

– У суботу 13. августа, организован је фестивал фолклора у башти Дома културе. Ми смо као домаћини, позвали своје госте, рекао је Саша Средојевић, председник КУД –а „Др Младен Стојановић. – Међу гостима су били КУД „Царза“ Апатин, КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре, Фолклорни студио „Оџаци“. Програм је трајао дуже од сат и по, у фантастичној атмосфери у препуној башти Дома културе. Публика је са великом пажњом пратила програм нештедећи своје дланове. Желим да истакнем, да се овакав програм не може организовати без помоћи и подршке спонзора. На првом месту су свакако, наша месна заједница и локална самоуправа. Помогли су нас и сви привредни субјекти из наше средине, ОЗЗ „Ловренац“ ЛД „Фазан“, Пекара „Тркуља“, Брикетара  „Еко – енерџи“, ОШ „Бранко Ћопић“ и ТП „ММК“. Захвалност дугујем и ветеранима нашег КУД-а. У суботу 13. августа, испред ОШ „Бранко Ћопић“, одржана је ликовна колонија у којој су учешће узели сликари, чланови УЛС „Петар Томић“ из Бачке Паланке.

Карановић победник у уличној трци

Тачно у поноћ између суботе и недеље (13. и 14. август), улицама Младенова одржана је традиционална 51. Улучна трка. Учешће у овој трци, узело је 35 атлетичара у женској и мушкој конкуренцији. Дужина стазе, износила је 1100 метара. У конкуренцији мушкараца, прво место освојио је Лука Карановић из Бачке Паланке, други је био Страхиња Божин, а трећи Милош Бошковић. Првопласираном такмичару припао је пехар, захвалница и новчана награда у износу од 10 хиљада динара. Другопласираном и трећепласираном такмичару додељени су пехари и захвалнице. У женској конкуренцији прво место је припало Ани Срдић из Бачке Паланке која је поновила прошлогодишњи резултат. Пехар, захвалницу и новчану награду од 10 хиљада динара припали су Ани Срдић, за прво освојено место. Победница трке у женској конкуренцији, потиче, иначе, из спортске породице из Младенова.

Ковачевић победник турнира у шаху

Током „Дана колонизације“ одржан је и турнир у шаху. Турнир је овај пут окупио двадесет једног заљубљеника у древну игру из Бачке Паланке, Новог Сада, Бача, Билеће и Младенова. Међу осталима, три ФИДЕ мајстора узела су учешће на овом такмичењу, Ласкаву титулу победника турнира, освојио је Синиша Ковачевић из Новог Сада.

Други је био Игор Крејић, а трећи Душан Младеновић. Тројици најбољепласираних шахиста, припале новчане награде и похвалнице, а шахистима који су заузели четврто до шестог места, додељене су новчане награде. Од четвртог до шестог места пласирали су се Стипа Дермншек, Синиша Дроњић и Александар Младеновић. Новчане награде износиле су 3000, 2500, 2000, 1500. 1100 и 1000 динара. Судија на турниру био је Миланко Ћировић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here