Đinđuveraj u subotu (12.06.) u centru Bačke Palanke

Ovogodišnji sajam obeležiće humanitarna akcija za Lenku Žutković

434

Đinđuveraj, sajam unikatno ručno rađenog nakita održaće se u subotu 12. juna 2021. u centru Bačke Palanku na potezu između zgrade pošte i platoa na glavnom trgu. Sajam počinje u 9 i 30 i trajaće do 15 časova.


Na sajmu ove godine učestvovaće ukupno dvadeset i pet kreativaca iz Bačke Palanke, Novog Sada, Pančeva, Temerina, Čelareva, Zrenjanina, Šapca, Kraljeva, Stanišića i Sombora.

Oni će predstaviti i prodavati nakti od najrazličitijih materijala. Polimerne gline, perlica, drveta, kristala, kože, zatim, biće tu i laserski sečeni nakit od akrila kao i heklani nakit ali nakit od kombinacije nekoliko vrsta materijala.

Organizatorska ekipa ovog puta kao propratni sadržaj sajma najavljuje modni performans naziva „Lutkice i krpice“.

– Do sada smo već nekoliko puta imali dodatne sadržaje ovakog tipa i igrali se na različite načine. Drago nam je što u predstojeću subotu to biće u realizaciji sa sugrađankama koje su glavni akteri te priče. Naime, u našoj šarenoj đinđuverajskoj ulici u periodu od 10 i 30 do 12 časova unikatnu garderobu koju izrađuju predstaviće nam Milana Lana Vujičić „LanArt“, Biljana Kolarov „Handmade by Bilja“ obe iz Bačke Palanke i Dragana Soro „Vinsent“ iz Mladenova.

– Koncept ovog događaja je takav da će svaka od njih na licu mesta oblačiti i stilizovati lutke u odeću čije su one idejni tvorci ali i realizatori, jer same šiju. Pa ćemo tako videti nekoliko modnih kombinacija ovih kreativki i takođe biti u prilici da i pored obučenih lutki vidimo garderobu koja će biti izložena kraj njih. A zašto da ne, nešto i probati? Bitno je da napomenemo da je ovo samo predstavljanje i takve vrste unikatnog kreativnog rada te nema prodaje, ali jeste svakako mogućnost da se svi zainteresovani bliže upoznaju s njihovim radom i ostvare kontakt za neke buduće potrebe.

– Takođe, želeli bi da kažemo da nam je žao što brojka onih koje će se predstaviti na ovaj način nije veća, ali, to nam ostavlja mogućnost da i sledeće godine ponovimo isto sa sugrađankama koje nisu sad bile u mogućnosti da budu deo ove male modne priče, rekla je Tamara Jožić, organizatorka sajma.

Ono što će takođe obeležiti ovaj sajam jeste i humanitarna akcija „Za Lenkino bolje sutra!“ u saradnji sa ekipom „BB aufinger & chiffonier-a“ male onlajn secondhand prodavnice garderobe Gorane Šarac i Bojane Radojević iz Bačke Palanke. One će na sajmu prodavati secondhand nakit, dakako ručno rađen, s obzirom da su velike ljubiteljke istog, a novac od prodaje ide fondu za lečenje devojčice Lenke Žutković (2018) iz Bačke Palanke.

Lenka je bila zdravo dete. U februaru 2020. godine se prehladila i dobila laringitis. Nakon što je tada primljena u dečiju bolnicu u Novom Sadu stanje joj se pogoršava i prestaje da diše. Reanimacijom je preživela, ali je ostalo veliko oštećenje mozga usled hipoksije. Ona ne vidi, ne hoda i ne govori. Potrebni su joj tretmani i terapije radi oporavka koje je moguće u Americi. Lenka se nedavno vratila iz Amerike gde je primila prvu dozu terapije i gde je išla na potrebne tretmane. Napredak je vidljiv, ali Lenka u septembru mora ponovo u Ameriku da primi novu dozu terapije te će prikupljeni novac doprineti upravo tom.

Humanitarna akcija trajaće tokom čitavog sajamskog dana. Organizator sajma je Omladinski centar Bačke Palanke uz podršku Opštine Bačka Palanka.


Pogledaj: Izrada unikatnih ručnih radova u vojvođanskim selima (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here