Џиновска бундева од 716 килограма, постављен нови рекорд „Дана лудаје“

Најдужа лудаја има три метра и 10 центиметара

504
Фото: Printscreen/RTS

„Дани лудаје“ у Кикинди су једна од највећих туристичко-забавних манифестација у Банату. Ове године трају четири дана. Централни део богатог програма је избор најтеже и најдуже бундеве. Најтежа ове године има 716,5 килограма и одгајио ју је Тибор Кокаи из Мађарске. То је нови рекорд.


Нови рекорд кикиндских „Дана лудаје“ је бундева тешка 716,5 килограма, коју је однеговао Тибор Кокаи из мађарског града Тапиосентамартона. Ово је његово треће учешће и друга победа на манифестацији, а како каже, пресудно је било семе до којег је врло тешко дошао на једној аукцији.

„Драго ми је због рекорда, али није било лако однеговати овог џина, јер била је суша. Засађена је пре тачно 153 дана, а било је потребно свакодневно је заливати са више од 600 литара воде. Ипак, труд се исплатио и свакако ћу учествовати и наредне године“, каже Тибор Кокаи.

Најдужа лудаја има три метра и 10 центиметара.

Манифестација „Дани лудаје“ одржава се 37. пут и посети је на десетине хиљада гостију из Србије и иностранства.

Позната је по богатом програму, занимљивостима, концертима и раскошној гастрономској понуди јела и слаткиша од бундеве.

„Могу пите, ролати, торте, гурабије. Сокови, џемови, потажи, разни. Све оно што може од осталог воћа и поврћа, то исто тако може од бундеве“, каже Радојка Вујадинов из етно-удружења „Сувача“

Има чак и козметике, пива и сајдера од бундеве.

„И једно и друго је поприлично тешко направити, зато што бундева прво треба да се исече, да се очисти, да се запече у рерни. Потом иде у пиво у кувању, а у сајдеру се такође меша са јабуком и онда добијамо тај сок“, истиче Слободан Сувајџин из Кикинде.

Кикиндски „Дани лудаје“ се завршавају у недељу, а од ове године манифестација је на мапи Светских одгајивача бундева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here