„Jedno je škembe“ kao zaštitni znak

Udruženje građana "Zlatni karaš BP" i tokom protekle godine bilo je veoma aktivno

818
Izvor: Nedeljne novine

U Bačkoj Palanci već deset godina sa uspehom radi Udruženje građana „Zlatni karaš BP“. Ovo udruženje izraslo je iz Fonda „Zlatni karaš“, a inicijator osnivanja je Zoran Hajrić.


– Razloge za osnivanje sadašnjeg udruženja „Zlatni karaš BP“ pronašao sam pre svega u ekologiji, kulturi, tradiciji i turističkim manifestacijama, što su i njegovi temeljni principi. Od 2010. godine udruženje svake godine organizuje zanimljivu manifestaciju „Jedno je škembe“, koja je naišla na dobar prijem kako kod građana, tako i kod takmičara.

– Vremenom je ova manifestacija prerasla u međunarodnu, pa u njoj učestvuju i takmičari iz drugih država. Protekle godine zbog pandemije korona virusa, ova gastronomsko – turistička priredba nije bila takmičarskog karaktera, ali je pak održana.

– Udruženje građana „Zlatni karaš BP“ orijentisalo se i na prekograničnu saradnju, tako da sarađuje sa Udruženjem vinara u Iloku i Lovačkim udruženjem iz Bršadina iz Republike Hrvatske. Naše udruženje do sada je učestvovalo na „Danima opštine Trpinja“, učešće smo uzeli na takmičenju u Osijeku – „Fišijada“, a bili smo i gosti Udruženja „Majstori kotlića“ iz Osijeka i učesnici na prestižnom takmičenju „Zlatni kotlić Baje“ održanom u susednoj Mađarskoj, kaže Zoran Hajrić.

 

Tokom proteklih godina bačkopalanačko udruženje ostvarilo je dobru saradnju sa Udruženjem „Žlica ukusa“ iz slovenačkog mesta Reče. Slovenačkom udruženju Bačkopalančani su bili jedan od domaćina povodom Dana opštine Bačka Palanka.

– Članovi udruženja „Žlica ukusa“ bili su gosti na našoj manifestaciji „Jedno je škembe“, koju su pratili sa velikim interesovanjem. UG „Zlatni karaš BP“ je u proteklom periodu sarađivao sa velikim brojem naših udruženja. Na manifestacijama na kojima smo učestvovali, osvojili smo mnogobrojne nagrade i priznanja. Do nagrada i priznanja stizali smo na beogradskom Međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova, zatim u Bršadinu na takmičenju „Čorba i paprikaš“, zatim na polojskom Festivalu kobasice, kulena i slanine, kao i na takmičenju u Padinskoj skeli.

– Svakako da treba spomenuti da je udruženje mnogo radilo na izradi projekata u oblasti ekologije. Jedan od njih je i „Višednevni spust čamcima Dunavom od mađarske granice do nekadašnje čarde „Florida“ u Bačkoj Palanci. Nekoliko puta uzeli smo učešće na raftingu „Tara“, a aktivno smo učestvovali u izradi projekta „Dunav i Dunavci“ koji je rađen u elektronskoj formi. Ovaj projekat ustupljen je na korišćenje JP „Standard“ iz Bačke Palanke, napominje Hajrić.

Udruženje građana „Zlatni karaš“ bilo je aktivno i u oblasti kulture.

– Radili smo i aktivno sarađivali na projektu sabranih dela Sime Milutinovića Sarajlije i Milice Stojadinović Srpkinje. Naše udruženje uzelo je takođe učešće u radu Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, zatim Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima. Sarađivali smo sa mnogim profesorima i doktorima nauka, učestvovali u pripremi listova „Karlovački krovovi“ i „Sunčanik“, zatim u osnivanju i dizajniranju lista „Panonija“, ali i u pripremi za štampu poslednje knjige Duška Trifunovića „Lopovska posla“. Nije izostala saradnja sa Perom Zupcem, Milovanom Vitezovićem, Dragom Njegovanom, Žarkom Dimićem, Nebojšom Kuzmanovićem, Vojislavom Šešeljem i Jovom Radošem, naglašava Hajrić.

Kada je reč o planovima Hajrić kaže: – Ove godine pripremamo foto izložbu povodom 20 godina Udruženja. Pored toga nastaviće prekograničnu saradnju, između ostalih sa SPC u Iloku, zatim organizovanje manifestacije „Jedno je škembe“ koja se nalazi na karti tradicionalnih manifestacija Vojvodine.

Udruženje „Zlatni karaš“ čini petnaestak stalno aktivnih članova i više desetina pomažućih. Njegov rad pomaže i veliki broj privrednih subjekata, a posebno se ističe lokalna samouprava.

Udruženje građana „Zlatni karaš“ se posebno zahvaljuje svima koji su pomagali njegov rad u proteklom periodu. Posebno se ovo udruženje zahvaljuje Šiki, volonteru koji ima velikih zasluga u realizaciji mnogih projekata, a posebno projekta „Na Dunavu od Đurđevdana do Mitrovdana“.


Pogledaj: Pozitivan na škembe, negativan na koronu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here