Како је обележен Петровдан у Гајдобри

Овако је то било

710

Посебно место међу апостолским празницима заузима празник Светих првоврховних Апостола Петра и Павла, празник који је у нашем народу познатији под називом Петровдан.


Тим поводом у Гајдобри организоване су Петровданске свечаности започете 5. јула одигравањем кошаркашких утакмица млађих категорија КК „Херцеговац“. Поред спорта Гајдобрани су били у прилици да се представе и на песми лета, у организацији „Грав“ базена и на тај начин оживе сећање на чувене песме лета.

Играо се и фудбал, у већ традиционалном уличном турниру гајдобранских улица, а за најмлађе били су одигране и дечије представе које су реализоване од стране месне заједнице и удружења „Весели школарац“. На сам дан празника Петровдана, 12. јула су, након Свете Литургије, сви присутни били су у прилици да погледају изложбу о Гајдобри, организовану од стране Културног центра, а у сарадњи са покрајинским секретеријатом за културу и на тај начин се упознају са Гајдобром од њеног настанка па до данас.

Право уживање у оквиру свечаности био је концерт фолклора где су поред КУД „Благоје Паровић“ наступили и гости и КУД из Крагујевца. Истог дана одиграна је и фудбалска утакмица ветерана између ФК „Херцеговац“ и ФК „Соко“ из Нове Гајдобре.

Чувена „Раштанијада“, већ традиционална манифестација, одржана је за сам крај. Са 23 пријављене екипе и преко 500 посетилаца била је прилика за добро дружење и потпуни ужитак током свечаности.

Богат културни и спортски садржај обележио је овогодишњи Петровдан, а како истиче председник Савета МЗ Гајдобра Јован Илић, све то не би било могуће без рада и подршке чланова Савета, спонзора и људи доброг срца, којих је у Гадобри много. Илић се на тој подршци захваљује уз жеље да са сваком новом годином програм свечаности буде још богатији и садржајнији, а све у циљу очувања традицијe овог места.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here