Како је прослављен Свети Сава у храмовима бачкопаланачке општине

470
Фото: Недељне новине

Српска православна црква и верници, прославили су Светог Саву 27. јануара (14.01.) у многим храмовима, између осталих и у Бачкој Паланци, Гајдобри и Пивницама.


БАЧКА ПАЛАНКА – Празник Светога Саве је радосно прослављен, 14./27. јануара, у Бачкој Паланци, свечаним богослужењима у храмовима Рођења светога Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице.

Свету Литургију у Светојовановском храму је служио протојереј-ставрофор Радослав Живанов, умировљени парох, уз саслужење ђакона Бранка Батала, а у храму Покрова Пресвете Богородице служио је презвитер Радован Маљковић. После свете Литургије, деца из бачкопаланачких основних школа извела су пригодан рецитал у част Светога Саве, а потом су даривани даровима које је припремила Црквена општина бачкопаланачка.

Фото: Недељне новине

ГАЈДОБРА – У четвртак 14./27. јануара 2022. године, у Гајдобри је свечано прослављен празник Светога Саве. Свету Литургију је служио презвитер Миладин Божиловић, надлежни парох. У својој беседи по прочитаном јеванђелском зачалу, отац
Миладин је поучио верни народ о значају и смислу празника Светога Саве. После заамвоне молитве ученици првог разреда Основне школе „Алекса Шантић“, са својим вероучитељем Борисом Кузмановићем, припремили су пригодан рецитал у част и спомен првог српског Архиепископа и просветитеља Светог Саве. По завршетку свете
Литургије у Основној школи „Алекса Шантић“ у Гајдобри благосиљани су славски
дарови у част и спомен Светога Саве, уз присуство колектива школе.

Фото: Недељне новине

ПИВНИЦЕ – Празник Светога Саве је свечано прослављен у Пивницама, у храму Успења Пресвете Богородице. Свету Литургију је служио протонамесни Петар Бикар, надлежни парох. У поподневним часовима извршено је благосиљање славских дарова, уз присуство часника Црквеног одбора, верног народа, деце и овогодишње куме, Браниславке Гајић, ученице трећег разреда Основне школе „15. октобар” у Пивницама. Кума је храм даривала Великим молитвословом. Кумство за наредну годину прихватио је Петар Јордан Обенг, ученик првог разреда Основне школе „15. октобар”. У наставку је уследила светосавска академија коју су припремиле учитељица Милана Драгичевић, васпитачица Даниела Лазаров, као и мајке Слађана Обенг, Дејана Хемела и Софија Жигић. Црквени одбор је даривао децу пригодним поклонима. У дворани црквене општине је уприличена изложба дечјих ликовних радова који су посвећени Светом Сави.

Фото: Недељне новине

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here