Младеново у знаку традиционалне манифестације „Доручак на Ловренцу“

Дружење уз храну и пиће

1776
Извор: Недељне новине

Својевремено је, крајем последње деценије прошлог векa, група грађана углавном из Младенова, дошла на идеју да се у овом месту организује манифестација „Сланинијада“.


Међутим, није прошло много времена, па су организатори променили њен назив у „Доручак на Ловренцу“. Суштински се, није готово ништа променило, јер су се грађани окупљали на готово истом месту, у истом периоду године, без службеног програма, али и без било каквог такмичења у припремању хране.

Окупиће се Младеновљани и њихови гости, у суботу 5. фебруара на истом месту као и претходних двадесетак година, како би се дружили у природи уз добру храну и пиће, али и уз хармонику и неизбежну крајишку песму, коју су житељима овог села оставили у наслеђе њихови преци.

– Суштински се ни ове године неће ништа променити у односу на године иза нас. Спонтано ћемо се окупити у јутарњим сатима и дружити се без било каквог такмичарског набоја, јер га неће бити. Дакле, поново је акценат стављен на дружење, уз одржавање неколико необавезних спортских дисциплина.

– Месна заједница Младеново, преузела је на себе само делимичну организацију, тачније исходовање потребних дозвола за њено одржавање, као и доношење и постављање клупа и столова. Све остало ће бити импровизација, у коју ће се укучити сви они који буду хтели да узму учешћа у одређеним пратећим програмима који ће бити одржани (надвлачење копнопца, бацање камена са рамена…).

– Дакле, још једном ћу да поновим, ради се о спонтаном окупљању грађана и њиховом дружењу у природи уз јело и пиће. Ова светковима, претходних година је окупљала око 1.000 посетилаца из шире и ближе околине. Планирамо, да наредне 2023. године „Доручак на Ловренцу“ претрпи одређене концепцијске промене, а у њега ћемо покушати да укључимо што већи број младих људи који ће му, надам се, удахнути нови живот. Убеђен сам, да ћемо у томе успети на задовољство пре свега свих оних који долазе и бораве на овојманифестацији под отвореним небом – каже за „Недељна новине“ Слободан Манојловић, председник Савета Месне заједнице Младеново.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here