Одржана јесења Цветна пијаца

Следећа оваква манифестација биће одржана 12. и 13. октобра

612
ФОТО: Т. Пачић

Собно и баштенско цвеће, украсне саднице, зачинско биље, грнчарски производи, као и домаћи прехрамбени производи, красили су центар Бачке Паланке током прве овогодишње Цветне пијаце.


Организаторке су биле даме из три овдашња удружења – „Традиција и венчања“, „Фронт потрошача“ и „Словачки информативни центар“. Једна од организаторки Мирјана Станишић, најавила је да ће следећа оваква манифестација бити одржана 12. и 13. октобра, на истом месту, у главној улици у Бачкој Паланци, и да ће тада акценат бити на зимском цвећу.

Ако је судити према посећености током два дана, задовољене су биле и организаторке и тридесетак излагача и Бачкопаланчани. Један од излагача, Златоје Јованац из Сомбора, око 20 година бави се узгајањем биљака.

– Често долазим овде, људи су љубазни, воле да попричамо о цвећу, да се информишу, а некада и ја сазнам нешто ново – каже наш саговорник и додаје да је снизио цене, како би свако могао да купи понеку биљку за себе.

– Већ за 100 или 150 динара могли су да се купе кактуси или интересантне водене палме. Има доста сукулената, али и расада туја, јелки за двориште, као и ароматичног, зачинског биља попут лаванде, смиља и рузмарина. Такво биље више је намењено да се узгаја вани, али приметио сам да људи траже доста и зачинско биље као што је босиљак и першун, које се узгаја у малим саксијама и држи на кухињском прозору – прича Јованац.

И Паланчанка Јасмина Вукадинов је казала да је задовољна посетом на свом штанду са изложеним кактусима. Она ове биљке узгаја већ десет година и има око 1.500 кактуса различитих врста. Како је рекла, купце најчешће интересују минијатурне врсте, које су идеалне за станове.

Данијела Суботин из Куцуре је потврдила да се највише купује собно цвеће, али и баштенско. Њена породица има сопствени расадник и увози неке врсте из Холандије, тако да је њен штанд био шаролик, са мноштвом гербера, орхидеја, јесењих ружа, миришљавог јасмина и украсних љутих папричица, које се могу и јести.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here