Одржана манифестација „Доручак на Ловренцу“

1216

МЛАДЕНОВО – Дуже од једне деценије у Младенову се одржава „Доручак на Ловренцу“, манифестација која је ове године, у суботу (05.02.), привукла посетиоце пре свега из Младенова, али и других места бачкопаланачке општине.


На „Доручку на Ловренцу“ био је присутан и Никола Кларић из Загреба, један од утемељивача ове манифестације, чији је првобитни назив био „Сланинијада“. Нису тада, Кларић и његови истомишљеници Стево Шешум, Душан Сантрач Шота, Милован Бојанић и други, ни слутили да ће тадашња „Сланинијада“ прерасти у једну праву светковину, која ће окупљати велики број грађана из многих места бачкопаланачке и других општина.

Међутим, то се управо догодило. „Доручку на Ловренцу“ (и поред пандемије корона вируса) присуствовало је ове године око 300 посетилаца (ранијих година и преко хиљаду), који су се дружили уз храну пиће. Баш као и током претходних одржавања ове манифестације, ни овај пут није изостала крајишка песма, која је била и остала, једно од обележја „Доручка на Ловренцу“.

– Баш онако како је било и најављено, уз поштовање епидемиолошких мера, одржан је овогодишњи „Доручак на Ловренцу“. Манифестација је протекла без било каквог инцидента, што је свакако за похвалу, тим пре када се зна да је она одржана без званичног организатора. Месна заједница се потрудила једино да очисти терен, постави неколико столова и клупа, а насут је и асвалтни пут на бенту на местима где је био оштећен. Занимљиво је, да је међу гостима било и иностраних држављана. Никола Кларић из Загреба, који је уједно и један од утемељивача ове манифестације, као и Денисе и Остоја Велемир који су француски држављани и њихова пријатељица из Француске госпођа Марие са сином. Наредне године, „Доручак на Ловренцу“, покушаћемо да освежимо неким садржајима, како би ова манифестација привукла још већи број гостију и посетилаца – нагласио је Слободан Манојловић, председник Савета Месне заједнице Младеново.

Утиске о овогодишњем „Доручку на Ловренцу“ изнео је Миодраг Вајагић, доскорашњи секретар МЗ Младеново.

– Изузетно ме радује што је манифестација била веома посећена, и поред тога што је одржана у време пандемије корона вируса. Још више ме радује што је све протекло без било каквих проблема. Концепцијски није готово ништа промењено у односу на први одржан „Доручак на Ловренцу“ („Сланинијада“). Надам се да ће се и током наредних година одржавати ова манифестација, на задовољство пре свега самих Младеновљана, али и и оних који дођу да је посете, а станују ван овог села. Са задовољством могу констатовати, да је све протеклко, само онако како се пожелети може – истакао је Вајагић.

На последња два одржана „Доручка на Ловренцу“ 2020. и 2022. године, боравио је Остоја Велемир, који деценијама живи у Француској, а својевремено је био и становник Младенова.

– Похвалио бих све оне, који су пре свега покренули ову манифестацију. Било ми је велико задовољство што сам се са супругом нашао у друштву мојих Младеновљана, који су још једном показали да имају велико срце и да су спремни да организују овако нешто. Уживао сам током целог дана и носим изузетно лепе утиске, које ћу пренети у Француској где живим готово од завршетка Другог светског рата, са осталим члановима моје породице. Надам се да ћемо се видети и наредне године на Ловренцу – нагласио је Остоја Велемир.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here