Održano treće „Ravničarenje“ u Paragama

U nedelju, 26. septembra

761

Ravničarenje u Paragama je pokrenuto 2019. godine sa idejom da se na zdrav i pozitivan način pokrenu stanovnici Paraga u očuvanju dobrog zdravlja, druženja i tolerancije. To je osnovni cilj svakog Ravničarenja, a pored toga i da se širi znanje o prirodi i istoriji sela i okoline.


Osnivači i organizatori Ravničarenja:

– Biljana Pavkov, profesor matematike u OŠ „Zdravko Čelar“ u Čelarevu,
– Ljiljana Trifunović, etnolog, kustos u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu,
– Nataša Abadžić, učiteljica razredne nastave u OŠ „Braća Novakov“ u Paragama i njen suprug,
– Božidar Abadžić, samostalni preduzetnik i vodič „Ravničarenja“.

„Prve dve godine, 2019. i 2020. godine Ravničarenje je sprovedeno u paroškom ataru kada smo išli do lokacije na kom je nekada bilo selo Parage, a gde danas postoji kameni krst kao obeležje mesta gde je bila crkva. Tadašnje stanovništvo se zbog loših prirodnih uslova života tj. zbog poplave i močvarnog zemljišta preselilo 1793. godine na sadašnju lokaciju. Interesantno je da je crkva u Starom selu postojala i bila aktivna sve do 1820. godine, a potom se pominje drveni krst, a od 1925. godine i kameni krst kao obeležje stare crkve. Tokom 20. veka parohijani sela Parage redovno su, jednom godišnje odlazili sa sveštenikom u Staro selo koji je tamo služio liturgiju“, kaže jedna od organizatorki Ljiljana Trifunović.

Ovogodišnje treće Ravničarenje održano je u nedelju, 26. septembra, a učesnici su šetali od Paraga prema Silbašu. S obzirom na to da su ta dva sela na različite načine povezana, počev od rodbinskih veza preko obrazovanja, pa do sportskog rivalstva fudbalskih klubova, bilo je za očekivati da se jedno Ravničarenje posveti Silbašu.

„Stazu dugu, u oba smera od 18 km prešli smo za oko 4 sata uz smeh i druženje, te nam dužina staze nije teško pala. U Silbašu smo posetili Srpsku pravoslavnu crkvu gde nas je dočekao sveštenik Slobodan Đurđić koji nas je upoznao sa istorijatom i značajem crkve koja je posvećena Sv. Jovanu Zlatoustom. Naime, u silbaškoj crkvi postoji čudotvorna ikona Bogorodice sa malim Isusom, a sama crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja. U crkvi nas je takođe pozdravio i predsednik Mesne zajednice Milan Kraguljac koji nam je dočarao sadašnji život u Silbašu. U Evangelističkoj slovačkoj crkvi primila nas je sveštenica Jasmina Kotasova Medvedova koja nam je takođe ispričala kratak istorijat crkve. Posetili smo i prostorije Udruženja žena i penzionera gde smo se uverili u bogatstvo nameštene slovačke sobe i slovačke nošnje“, rekla je Ljiljana.

Domaćini su se potrudili te su pripremili bogato i ukusno posluženje, što je podrazumevalo kulen, kiflice, kolače, sok i kafu.

Po povratku u Parage, dodeljene su Zahvalnice najstarijem učesniku Savi Miliću iz Silbaša, najmlađem Žarku Vasiljevom iz Paraga, šetačima Milanki Radojčin iz Bačke Palanke i Đuri Bzdusoku iz Zrenjanina, vodiču Božidaru Abadžiću i kuvaru Draganu Pajkanoviću koji je skuvao prelep pasulj sa mesom.

„S obzirom da smo do sada utvrdili tri šetačke staze, sledeće godine ćemo pokušati da ustanovimo još jednu šetačku stazu po ataru, kako bi to postala još jedna tekovina Ravničarenja“, navodi naša sagovornica.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here