Ручни радови и традиционална јела на изложби у Товаришеву

Представило се око 30 удружења жена и предузетница из насељених места у општини Бачка Паланка

558
Фото: Дневник

ТОВАРИШЕВО – Прва овогодишња „Изложба предузетничких вештина жена“ одржана је у суботу (14.05.), у парку у Товаришеву у организацији Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.


Овом приликом представљене су активности око 30 удружења жена и предузетница из Товаришева и других насељених места у општини Бачка Паланка, а циљ овог догађаја била је промоција женског активизма на локалном нивоу и указивање широј јавности на предузетничке потенцијале производа жена из руралне средине.

Манифестацију су отворили покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић и помоћник председника општине Бачка Паланка, Милан Крагуљац. Они су изразили задовољство што су на месту где се укрштају славна и храбра прошлост, као и обећавајућа будућност и истакли важност очувања културе и традиције у свим местима.

– Оно што смо видели овде јесте будућност која обећава, јер оволико младих људи и деце доказују да је у Товаришеву ипак најхрабрија и најзначајнија женска рука. Нема породице без жене, града без села, и стога Покрајинска влада и Општина Бачка Паланка улажу у оно што је перспектива, а то је сигурно женска рука и село. И ове године Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова су издвојили велика средства управо да би помогли удружењима грађана, локалним самоуправама, као и сваком поједницу који будућност виде у породици и војвођанском селу. Стога је битно да се сви редовно информишу и аплицирају на расписане конкурсе – казао је покрајински секретар Предраг Вулетић.

За све излагаче и посетиоце, пригодан културно-уметнички програм извели су чланови Центра традиције и културе „Небојша Недимовић“ из Товаришева. Бројна удружења жена и предузетнице су представиле ручне радове, сувенире и традиционална слатка и слана јела. Удружење жена „Товаришево“ било је и један од организатора изложбе, а њихова председница Жаклина Аћимов, истакла је да им је изузетно драго што су добили прилику да угосте све окупљење и да поносно представе своје ручне и кулинарске радове. Она је и најавила будуће сличне манифестације у Товаришеву, међу којима су прва „Фијакеријада“ која ће бити одржана 5. јуна и традиционални „Златни котлић“ који је заказан за 29. јул.

Домаћи ликери, штрудле, колачи, пите, слане делиције, као и хеклани и везени радови и ручно израђен накит били су само део понуде на штандовима удружења жена из општине Бачка Паланка, али и из Дероња и Ђурђева. Даме из Актива жена „Силбаш“ истакле су проблем са којим се суочавају многобројна слична удружења, а то је слаба заинтересованост младих за оваквим видом рада и дружења. Ово удружење има око 16 чланица, али је активно око седам жена које објашњавају да је младе тешко привући због данашњег брзог темпа живота. Ипак, активне чланице вредно раде на очувању традиције, па су у Силбашу уредиле и етно собу, а 11. јуна организују традиционалну манифестацију „Чари вишње“.

Бачкопаланчанка Станислава Роквић, власница Едукативног центра „Полетарац“, на свом штанду је упознала посетиоце са разним едукативним играчкама, међу којима су и ручни радови од дрвета.

– Све наше дрвене играчке не садрже никакве штетне материје и у попуности су безбедне за децу. Овакве играчке у свом раду најчешће користе логопеди, дефектолози, педагози, психолози, учитељи и васпитачи, и оне су су намењене и за децу редовног, инклузивног и специјалног образовања. Ове играчке су и донекле дијагностичке, јер се њиховом употребом на раном узрасту може видети да ли код детета постоји одређени проблем. Неке су намењене развоју билатералне координације код деце, где видимо да ли деца умеју синхронизовано да покрећу ручкице које смо наместили. Друге играчке развијају билатералну координацију док деца провлаче пертле кроз рупице, а у понуди имамо и практикум „У свету линија и облика“, који садржи разне вежбе пажње, мишљења, опажања, као и смернице за развој говора код деце узраста од шест година навише – рекла је Станислава.

Савремени и традиционални ручни радови, као и мед и друге посластице, били су део штанда Удружења жена „Олорија“ из Ђурђева. Представнице су са посебним поносом представиле мултикултуралну етно кућу у којој су постављене русинска, српска и колонистичка етно соба, где се налазе и експонати попут старих машина, алата, као и поставка фотографија на којима је приказано како је изгледао живот и менталитет људи пре стотину година. Ове даме су истакле и да се у дворишту етно куће традиционално одржавају ликовне колоније, али и други културни догађаји попут вечери поезије и извођења монодрама, и позвале све заинтересоване да их посете у Ђурђеву.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here