Sećanja na žrtve iz Drugog svetskog rata ne blede

U Mladenovu i ove godine obeležen 4. jul – Dan borca

421
Izvor: Nedeljne novine

MLADENOVO: Polaganjem cveća na spomen obeležja u centru sela, Mladenovljani i njihovi gosti su i ove godine, obeležili 4. jul – Dan borca.


Mada 4. jul, nije više državni praznik, to nije smetalo žiteljima ovog mesta, da se prisete aktivnih boraca i civila, koji su svoje živote položili na oltar slobode. Gotovo svi poginuli i ubijeni vode poreklo iz nekadašnje Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa – krajeva iz kojih su svojevremeno u tadašnji Bukin, doseljeni njihovi preci, potomci i rođaci pre 76 godina.

Nakon što je sveštenik mladenovljanske crkve Petar Nikolić, održao parastos žrtvama rata, položeno je cveće na spomen obeležje u centru sela. Potom se, prisutnima obratio profesor Vojko Lugonja, predsednik mesnog odbora SUBNOR –a Mladenovo.

– Nalazimo se ispred biste narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića i spomen obeležja, na kome su uklesana imena 605 aktivnih boraca i civilnih lica, koji su svoje živote položili na oltar slobode. Ovde pored nas je i spomenik Crvenoarmejcima, koji su zajedno sa našim borcima učestvovali u oslobođenju tada Bukina, danas Mladenova. Ovo je dan ponosa, ali i dan tuge i naših sećanja.

– Živih boraca koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu, u našem selu gotovo da i nema. Međutim, mi smo tu da ne dozvolimo da junaštvo naših predaka padne u zaborav.

– Ovo je prilika, da nešto više kažemo i o Mladenovu danas. Želim da istaknem da u našem mestu dobro funkcioniše zdravstvena zaštita, kao i mesna zajednica, mesna kancelarija i svi drugi organi i organizacije, od kojih zavisi život svih nas, koji smo nastanjeni u ovom selu.

– Posebno ističem, skorašnji završetak radova na izgradnji fiskulturne sale, pri osnovnoj školi „Branko Ćopić“. Na kraju, posebno bih podvukao, da je neophodno da sada budemo složniji i jedinstveniji nego ikada ranije. To je isključivi uslov, da i dalje budemo svoji na svome, i da ne zavisimo od drugih – istakao je između ostalog, na obeležavanju Dana borca u Mladenovu Vojko Lugonja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here