Sećanje na prošlost – pogledi u budućnost

U Mladenovu, od 6. do 8. avgusta, održani 50. „Dani kolonizacije“

469
Foto: Facebook/KUD "Dr Mladen Stojanović"

MLADENOVO: Nakon jednogodišnje pauze, izazvane korona virusom, tradicionalna manifestacija „Dani kolonizacije“, održana je pedeseti put, od 6. do 8. avgusta u Mladenovu.


Iako se i ove godine nije odstupilo od ranijeg koncepta, ova manifestacija je izazvala veliku pažnju Mladenovljana, ali i brojnih gostiju. Reklo bi se, značajno više, nego prethodnih nekoliko godina.

Ovogodišnji „Dani kolonizacije“, počeli su u petak 6. avgusta, kada je obavljen defile dece učesnika festivala folklora ulicama Mladenova, kao i njegovo održavanje. Posle festivala folklora, u bašti Doma kulture, održano je disko veče, uz di-džeja Luku Periza.

Kao i prethodnih, i ove godine je održana likovna kolonija. Kolonija je održana u subotu u holu OŠ„Branko Ćopić“. Njeni učesnici, bili su članovi ULS „Petar Tomić“. Tokom subotnjeg prepodneva u bašti kluba „Sport“, Udruženje žena „Bukin“, održalo je izložbu ručnih radova.

Tačno u podne, u prisustvu Branislava Šušnice predsednika opštine i Mite Lačanskog, zamenika predsednika opštine, obavljeno je polaganje cveća na spomenik Crvenoarmejcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu, čiji su potomci i rodbina 1945.godine, kolonizirani u ondašnji Bukin, odnosno Mladenovo. Cveće na spomenik borcima Crvene armije, poginulim za oslobođenje Bukina, položili su Branislav Šušnica predsednik opštine i Mita Lačanski, zamenik predsednika opštine.

Polaganje cveća na spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu, obavili su Vojko Lugonja predsednik MO SUBNOR –a, Jovo Jerković, predsednik Udruženja penzionera Mladenovo i Milan Vasić, predsednik Udruženja invalida rada Mladenovo.

Nakon toga, Lugonja je održao kraći govor, a muška pevačka grupa „Dar zavičaja“ iz Mladenova, otpevala je dve pesme. Nakon polaganja cveća, u sali Doma kulture, održana je svečana sednica Mesne zajednice Mladenovo, na kojoj se prisutnima prvi obratio Slobodan Manojlović, predsednik Saveta mesne zajednice Mladenovo.

– Iskoriostio bih priliku da pozdravim sve prisutne, i ujedno nešto više kažem o onome šta je urađeno na području naše mesne zajednice. Urađena je kanalizacija u dužini od blizu deset kilometara. Po cenama iz javne nabavke, vrednost ovog posla iznosi 400 hiljada evra. Nadalje, uradili smo trafo-stanicu na izlazu iz sela, prema Dunavu. Naizgled mala investicija, vredna oko 20 hiljada evra, a opet, nama veoma važna. Naime, u tom delu sela bio je kolebljiv napon električne energije, a usled njegovog pada, dolazilo je do zastoja u radu pumpi, koje su transportovale kanalizaciju. Osim toga, dolazilo je do kvarova električnih uređaja u domaćinstvima, što je izazivalo nezadovoljstvo kod naših građana. Izgradnjom trafo – stanice, oba ova problema su rešena.

– Pored toga, obnovljen je asfaltni put od izlaska iz Mladenova prema opštini Bač. Posebno je za nas, bio značajan deo puta do Bačke šume, odnosno do vile „Dijana“, jer je on bio jako loš, a ovaj put nam je potreban iz više razloga. Obnavljanje tog puta, koštalo je oko 600 hiljada evra. Posle značajne obnove ovog puta, Mladenovo je dobilo epitet tranzitnog mesta, sa svim benefitima, koje tranzitno mesto ima.

– U toku su završni poslovi na izgradnji sportske sale, koja se nalazi u okviru škole „Branko Ćopić“. Sala će biti korišćena pre svega za izvođenje nastave fizičke kulture učenika škole, ali i za aktivnosti rekreativaca, kao i za kulturno–zabavne sadržaje. U salu je uloženo 550 hiljada evra.

– Peta investicija u infrastrukturi Mladenova je sala Doma kulture, koja je značajno obnovljena, zahvaljujući pre svega lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine Branislavu Šušnici, kao i OZZ „Lovrenac“.

– Veliku zahvalnost za obnovu sale Doma kulture, dugujemo i Milanu Duvnjaku, koji godinama živi i radi u Nemačkoj, a takođe godinama pomaže kulturni i sportski život u selu, kao i našu pravoslavnu crkvu. Dakle, kada se saberu investiciona ulaganja u pomenutih pet objekata, dolazimo do sume od 1,6 miliona evra. Za sve što je učinjeno, a sigurno da nije malo, zahvalio bih se našoj državi, Pokrajinskoj vladi i lokalnoj samoupravi.

– Kada su planovi u pitanju, želim da istaknem da je planiran nastavak izgradnje kanalizacije, koja će ako sve bude teklo kako je planirano, biti završena sledeće godine. U planu je i izgradnja vrtića, zatim, rekonstrukcija vodovodne mreže, koja je stara preko 50 godina. Cevi su azbestne, što samo po sebi govori da ih je potrebno menjati. U planu je i renoviranje zgrade mesne zajednice, koja gotovo da i nije za upotrebu.

– Na kraju bih rekao da je ovde, kao i u gotovo svim selima u Vojvodini, najveći problem odlazak mladih iz sela. Mladi iz sela odlaze zbog zaposlenja, a dodao bih još jedan razlog, kvalitet života na selu i gradu je veoma različit.

– Investicije o kojima sam govorio, neće zaustaviti odlazak mladih sa sela, ali se isto tako nadamo, da ćemo bar usporiti negativan trend, odlaska mladih iz Mladeonova – istakao je Slobodan Manojlović.

Nakon Manojlovića prisutnima se obratio Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka.

– Pre punih pet godina, kada sam postao predsednik Opštine Bačka Palanka, imao sam viziju da u svakoj seoskoj mesnoj zajednici u dogovoru sa ljudima koji živi u njoj, izjednačimo kvalitet življenja u selu i gradu. Rezultati koje smo postigli u proteklih pet godina su izgradnja pet novih vrtića, otvaranje sportskih dvorana u Gajdobri, Pivnicama, Despotovu. Za dvadeset do trideset dana nova sportska dvorana, biće otvorena i u mesnoj zejednici Mladenovo. Sve to činimo, kako bi našim najmlađim sugrađanima stvorili uslove za život, kakve imaju njihovi vršnjaci u Bačkoj Palanci.

– Upravo po završetku izgradnje sportske dvorane, otvorićemo pitanje rešavanja gradnje vrtića u Mladenovu. Dakle, pokušaćemo da otvorimo jednu novu nivesticiju – izgradnju vrtića. Nadam se, da ćemo nastaviti u pravcu koji smo započeli – istakao je Branislav Šušnica, predsednik Opštine.

Usledilo je potom uručenje Ilindanskih zahvalnica, istaknutim pojedincima i organizacijama, koji su svojim radom i rezultatima u proteklom periodu i zaslužili ovo priznanje.

U večernjim satima u letnjoj bašti Doma kulture, izveden je kulturno-umetnički program, u kome su učestvovala kulturno-umetnička društva „Mokra gora“ iz Zubinog Potoka (Kosovo) i „Doboj“ iz Doboja, kao i domaćin KUD „Dr Mladen Stojanović“.

– Predsednik kulturno–umetničkog društva „Mokra Gora“, uručio nam je pozivnicu, da krajem avgusta budemo njihovi gosti. Mi smo već bili kod njih i ostavili smo odličan utisak, a naša muška pevačka grupa, ovenčala se i priznanjem pobednika. Sa druge strane KUD „Doboj“ iz Doboja, je prvi put ovde kod nas, i želim da istaknem da su oni sa sobom poneli izuzetno lepe utiske.

U petak uveče, održana je tradicionalna manifestacija „Đeram“ – čuvari tradicije. U pitanju je bio dečji festival. Došla su nam u goste kulturno-umetnička društva „Branko Radičević“ iz Siriga, „Zavičajno vrelo“ iz Kucure, Romsko udruženje „Čarain“ iz Tovariševa, kao i kulturno–umetničko društvo iz Bačkog Gračaca. Pokušali smo i nadam se da smo uspeli da našim sugrađanima, upriličimo jedan prigodan kulturno-umetnički program, u kome su verujem uživali – istakao je Saša Sredojević, predsednik KUD–a „Dr Mladen Stojanović.

Pokazna vežba vatrogasaca

Tokom održanih „Dana kolonizacije“, obavljena je i pokazna vatrogasna vežba. Vežba je održana na terenima za male sportove u OŠ „Branko Ćopić“. Pored domaćina DVD „Mladenovo“, na vežbi su učestvovali DVD „Bačko Novo Selo“ i DVD „Tovariševo“. Najveće zasluge za održavanje ove vežbe pripadaju Draganu Marčeti, predsedniku DVD „Mladenovo“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here