Трка мира ове године пролази кроз Бачку Паланку

Од свог оснивања 1987. године, Трка мира је посетила преко 150 земаља и дотакла срца милиона људи на свим континентима

451
Фото: peacerun.org

БАЧКА ПАЛАНКА – Спортско мировна манифестација Трка мира (Peace Run) ће се у нашој земљи одржати од 25.06 до 2.07.2022. По плану интернационални тим Трке мира стићи ће у Бачку Паланку у суботу, 25.06. у 10:30 часова.


На свом путу кроз Србију у трајању од 8 дана проћи ће кроз: Бачку Паланку, Нови Сад, Сремске Карловце, Инђију, Стару Пазову, Нову Пазову, Београд, Гроцку, Смедерево, Пожаревац, Костолац, Велико Градиште, Голубац, Доњи Милановац, Кладово и Неготин.

Трка мира ће овог пута пратити ток Дунава који је ове године проглашен „Реком мира“ у склопу међународног пројекта свих подунавских земаља, који је у нашој земљи подржало Министраство трговине, туризма и телекомуникација као и Народна Скупштина Републике Србије.

У Трци мира ће учествовати око 15 интернационалних тркача и око 15 домаћих. Дуж трасе ће се прикључивати и локални спортисти као и грађани који буду желели да учествују.

Тим Трке мира ће се задржавати у местима кроз које буде пролазио ради одржавања пригодних мировних, спортских и културно уметничких манифестација у зависности од тога шта локална заједница буде организовала у договору са нашим тимом.

О Трци мира

Од свог оснивања 1987. године, Трка мира је посетила преко 150 земаља и дотакла срца милиона људи на свим континентима. Peace Run је непрофитна спортска манифестација и одржава се искључиво са циљем да промовише и подстиче мир, пријатељство и разумевање међу људима, без обзира на њихову расну, верску, политичку или националну припадност. Преносећи бакљу из руке у руку, људи из целог света изражавају своју наду и снове о бољој и светлијој будућности.

Бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, а међу њима и многи истакнути грађани света – председници држава, премијери, спортисти, уметници… Да наведемо само неке од њих: Михаил Горбачов, Нелсон Мендела, Мајка Тереза, Леди Дајана, Краљица Елизабета ИИ, Мухамед Али, Добрица Ћосић, Борислав Јовић и многи други. Трку Мира је 2005. године благословио и Његова Светост господин Патријарх Павле.

Главни промотер Трке на светском нивоу је спортска легенда, Карл Луис.
Генерални покровитељ Трке мира кроз Србију и ове године је Народна Скупштина Републике Србије.

„Наша земља се уз свесрдну помоћ многих добронамерних људи који су се током година укључивали и пружали подршку у организацији трке Peace Run у Србији, представила као добар домаћин и на најбољи могући начин изразила искрену жељу да учествује у изградњи једног лепшег и мирнијег света. Жеља нам је да се што више људи придружи Трци мира и претрчи макар неколико метара носећи бакљу и упућујући своју жељу за остварењем глобалног мира који нам је толико потребан у овом часу“, рекао је директор Предраг Кнежевић.

Из наше земље интернационални тим 2. јула прелази у Бугарску код Неготина и наставља свој пут до Црног мора.

Културни центар је суорганизатор ове Манифестације у Бачкој Паланци. Све основне школе из наше општине су позване да пошаљу ликовне радове својих ученика који садрже мотиве Дунава, мира и спорта, а најуспешнији радови ће из Београда бити послани у Рим и изложени у Колосеуму. Такође, припремљен је културно-уметнички програм у којем ће учествовати ЦТКУ „Коста Абрашевић“ КК „Звоно“ и биће изложени радови деце школе цртања и сликања Тијане Сићевић. Цео догађај заказан је у суботу 25. јуна у 10.30 часова у центру града.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here