U Obrovcu održana izložba preduzetničkih veština žena

Promocija ženskog aktivizma na lokalnom nivou

800
Foto: Dnevnik/Tijana Pačić

OBROVAC: Aktivnosti udruženja žena i preduzetnica sa teritorije opštine Bačka Palanka i okoline predstavljene su u subotu (22.05.) na izložbi održanoj na prostoru pijace u Obrovcu.


Cilj manifestacije koju je održao Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova bila je promocija ženskog aktivizma na lokalnom nivou i ukazivanje široj javnosti na preduzetničke potencijale žena iz Vojvodine.

Izložbu je otvorila podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Diana Milović, koja je sve prisutne pozdravila u svoje i u ime pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predraga Vuletića. Ona je istakla da je ovo prva izložba koju organizuje Pokrajinski sekretarijat i da su se odlučili da to upravo bude u Obrovcu, jer su ovo mesto i cela bačkopalanačka opština, prostor na kome ima mnogo vrednih žena koje su slobodne da iskažu svoja znanja i umeća.

– Zahvalni smo i udruženjima sa teritorije opštine Bačka Palanka, ali i onima koji su došli iz drugih mesta – kazala je Diana Milović. – Hvala vam što nam pružate priliku da vidimo šta vi radite, da vam pomognemo u tome i damo podsticaj kako biste bili još bolji nego što jeste. Mi ćemo nastaviti sa našim izložbama, imaćemo i Akademiju veština i druge aktivnosti,a vi znate da imate podršku svih nas u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, i uvek nam se možete obratiti. Ono što je bitno jeste da ne zaboravimo da se ravnoporavnost postiže kroz solidarnost i zajedništvo.

Članovi KUD-a „Svetozar Marković“ iz Obrovca priredili su posetiocima prigodan program koji se sastojao od spleta igara, a 30 udruženja žena i preduzetnica se predstavilo sa svojim proizvodima od tekstila, gline, suvenirima i tradicionalnim slatkim i slanim jelima.

Radove svojih članica prestavila su, između ostalih, i Udruženje žena „Svilen konac“ iz Obrovca, Aktiv žena Silbaša i Udruženja žena „Božur“ iz Tovariševa. Heklani ručni radovi, slike, domaći likeri u ukrašenim flašama i razne tradicionalne poslastice samo su neki od izloženih predmeta koje su napravile vredne ruke ovih dama.

Članice udruženja žena „Zlatne niti“ iz Deronja, koje postoji preko 20 godina, izložile su vezene ručne radove. Pored toga, kako kažu, uživaju i u spremanju tradicionalnih bačkih jela i nakon jučerašnje izložbe, nastavljaju da se pripremaju za petu po redu „Krofnijadu“ koja će biti održana 10. jula u Deronjama, zajedno sa manifestacijom „Tambura u srcu Deronja“.

Jedna od žena preduzetnica koju se se predstavile na jučerašnjoj izložbi bila je Stanislava Rokvić iz Bačke Palanke, vlasnica Edukativnog centra „Poletarac“. U ovom centru mališani mogu da dobiju pomoć pri učenju, i za đake osnovnih i srednjih škola, ali i onih koji pohađaju inkluzivnu nastavu.

Psihološke radionice su dostupne i deci i odraslima, a najmlađima u ovom centru pomaži i logoped, pedagog, defektolog. Kako je kazala Stanislava Rokvić, od početka pandemija, u ovom centru su počeli sa aktivnostima grupne podrške, koje su besplatne i posebno značajne za sve žene koje osete potrebu da porazgovaraju sa nekim.


Pogledaj: Sa Goranom Jovićem o pesmama, muzici, životu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here