„Звуци са камена“ промовисали Гајдобру на Сајму завичаја

Одржан трећи Сајам завичаја у Новом Саду

733
Фото: Слободна Херцеговина

У Новом Саду је 13. фебруара 2022. године одржан 3. Сајам завичаја под покровитељством Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Манифестација је окупила више од 100 излагача из Републике Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Румуније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске.


Сајам завичаја је манифестација која има за циљ повезивање и унапређење сарадње завичајних институција и организација као и сродних удружења из Србије и региона у области привреде, туризма и културе.

– Нови Сад је мултиетнички, мултиконфесионални и мултикултурални град, и у његовој пребогатој историји увек је било и биће довољно места за све људе добре воље, широког и топлог срца, јер поклањајући љубав, човек никад није на губитку. Подсетио бих да смо крајем септембра прошле године у Градској кући у Новом Саду потписали Споразум о успостављању сарадње са Источним Сарајевом, и овај сајам ће бити права прилика да се упознамо и са огромним привредним потенцијалима, пре свега туристичким, које тај град пружа, не само нама у Србији, већ и много шире у региону. Такође, дугогодишња и плодна сарадња са главним градом Републике Српске, Бањалуком, прави је пример неговања завичајне културе. Уз жељу да ова манифестација оправда очекивања и да се на прави начин представе сви привредни, туристички, као и културни потенцијали, од срца и најискреније вас поздрављам и желим доброшлицу у Српску Атину и Европску престоницу културе 2022. године- рекао је помоћник градоначелника Новог Сада, Александар Петровић.

На овогодишњем сајму је преко 100 излагача представило свој завичај и презентовало свој рад. То је уједно била и добра прилика за сусрете представника организација и институција из Србије са организацијама Срба из целог региона.

Међу учесницима програма била је и певачка група Звуци са камена која је препознатљива је емотивном извођењу родољубивих пјесама.

На свом штанду међу насловима ауторке Анђе Шушић највећу пажњу је привукла монографија Гајдобре, мјеста из ког потичу поједини чланови ове групе.

Највеће херцеговачко удружење у Србији, Удружење Херцеговаца и пријатеља Херцеговине Нови Сад, промовисало је сир и производе од љековитог биља, али свакако су најпоноснији на своју омладину која се истакла у хуманитарним акцијама у давању крви.

ФК Соко Нова Гајдобра, фото: Слободна Херцеговина

Испред штанда Херцеговаца најмлађи посјетиоци на сајму завичаја, били су млади фудбалери „Сокола“ из Нове Гајдобре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here