Kao u bajci: Muzej ergele Karađorđevo

3365

Ovaj muzej čuva uspomene od 1880. godine kada je osnovana ergela radi uzgoja konja. Ipak, najveći eksponati su iz vremena dolazaka u lov nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.


Na taj način i Perica Petrović počinje priču znatiželjnim turistima. Prvi eksponat su unikatne sanke koje je koristio isključivo Broz kada je na Karađorđevu bio diplomatski lov zimi. Urađene su ručno.

„Eksponat broj 2 je fijaker kojim se vozio Tito. Imao je kočijaša koji je morao da bude lepo obučen. Urađen je od orahovog drveta, u prirodnoj boji i danas je u odličnom stanju. Sada je muzejska vrednost.

Sledeći eksponat je opet fijaker, ali koji su vozili gosti. Plavi voz bi Titove goste dovozio do Vranjaka, kočijaši bi ih tu čekali. Priređivan je najpre doručak napolju, uz logorsku vatru. Posle doručka gosti bi sedali u fijakere i odlazili u lov. Na kraju dana Plavim vozom bi se vraćali svojim kućama“, priča Petrović.

Ovo su još 3 fijakera. Onaj u sredini je rađen u Karađorđevu. Ručni je rad. Rađen je za četvoropreg Vojne ustanove Karađorđevo koji je išao u Englesku da se takmiči.
„Bio je tu u fijaker Jovanke Broz, ali je dat na renoviranje“, kaže Perica Petrović uz napomenu da su u muzeju 5 fijakera i sanke i da je jedan fijaker takmičarski i da se koristi.

muzej_xt38dcU nastavku razgledanja Muzeja ergele u Karađorđevu sledi deo na kojem su izložene fotografije iz vremena kada je Tito bio predsednik Jugoslavije. Na jednoj su Tito i Kardelj za vreme doručka. Tu je fotografija na kojoj se vidi pripremanje za lov, pa završnica lova na kojoj su i svi goniči divljači i vodiči.

Tu je i slika kraljice Elizabete. Nastala je kada je četvoropreg ergele bio na takmičenju u Engleskoj. „Slikala se baš sa našom posadom. To je bilo 1974. godine“, ponosno kaže Petrović.

Tu su i fotografije konja koji su služili samo za trkanje, zatim lipicanci za vuču fijakera, za vožnju, za dresuru i noniusi koju su još početkom 19. veka tu gajeni do 3 godine, a onda su slati u Mađarsku, za vojsku. Tu su i fotografije konja koji su 1971. i 1972. godine na takmičenju u Beogradu, bili šampioni.
Slede članci o engleskim punokrvnim konjima koji su pobeđivali u Beogradu. Raznovrsni i mnogobrojni pehari i druga priznanja svedoče o uspešnosti odgoja konja na Ergeli Karađorđevo.


„Na Karađorđevu smo svake poslednje nedelje u septembru imali trku koja se zvala Neretva. To je bila vojna trka i pehar dočarava rušenje istorijskog mosta na Neretvi.

Tu su i pobednici derbija predsednika Tita, od 1949. Poslednji pehar je dobijen 2000. godine.
„Tu su i potkovice koje su dobijali pobednici, za muzejsku vrednost. 15 derbija smo dobili, s tim što smo od 1988. dobili 3 puta za redom, što je veliki uspeh.

Od 2000. godine stanje se znatno promenilo. Nije bilo novca uvek ni za plate“, priča Petrović.
Tu je i vojni samar koji je korišćen. Nosili su ih brdsko-bosanski konji za vuču topova, prenos municije…
Vojničko sedlo, bisage napred i nazad, šatorsko krilo, koje je takođe izloženo.
Tu su i slike pobednika poslednjeg derbija, Natalije i Glisera.
Vojna ustanova „Karađorđevo“ sada ima stotinu konja, jedni se neguju radi takmičenja, drugi služe za priplod.

Ima i ponija. Organizuju se škole jahanja, vožnja fijakera…

Izložena je i knjiga utisaka koja je otvorena 1924. godine, ima hiljadu stranica i sada se upravo ispisuju poslednje. Smatra se najstarijom na ovim prostorima.


Ovo je samo deo bogate i raznovrsne ponude Karađorđeva. U ponudi je zanimljiv program koji obuhvata: lov i ribolov, jahanje konja, voznju fijakerom i saonicama kroz lovište, čamcem kroz prelepe rukavce Dunava…
U ponudi su i smeštajno-ugostiteljski objekti: Lovačka kuća Dijana i depadans i bungalovi u Lovačkom centru „Vranjak“. Gostima se nude specijaliteti od divljači i ribe, uz mogućnost uživanja uz tamburaše.

 

Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here