Na putu od kuće do škole

Iz Centra za socijalni rad

1214

U želji da prve dane nove školske godine svi učenici dočekaju u radosti, deca sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju koja su završila osnovno obrazovanje u Bačkoj Palanci sa isčekivanjem kreću put novih saznanja, iskustva i doživljaja u drugu sredinu, drugi grad, Novi Sad.


Dana, 03.09. 2018. godine ispred deci poznate Osnovne škole „Heroj Pinki“ u Bačkoj Palanci krenulo je 12 dece uzrasta 15-20 godina i 4 lična pratioca dece, put nove srednjoškolske ustanove ŠOSO “Milan Petrović“ u Novom Sadu.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji i multisektorskom pristupu na putu pronalaženja rešenja problema prevoza učenika sa smetnjama u psiho fizičkom razvoju u novoj školskoj godini potpisan je Ugovor o posebnom linijskom prevozu učenika između JKP „Komunalprojekta“ i Centra za socijalni rad opštine Bačka Palanka, uz podršku i pomoć lokalne samouprave.

Skup učenika i roditelja pozdravila je Vera Petrović, direktorka Centra za socijalni rad, Tatjana Dakić, koordinator usluge lični pratilac deteta, kao i Želidrag Jovin, predstavnik JKP “Komunalprojekt“.

Centar za socijalni rad, u okviru svojih nadležnosti, prethodnih godina intenzivno radi na uspostavljanju usluge lični pratilac deteta i na poboljšanju sveukupnih životnih uslova dece koja ispoljavaju određene smetnje u razvoju. Cilj koji se želi postići uspostavljanjem nove usluge prevoza učenika je osamostaljivanje i osposobljavanje učenika za različite profesije i radni angažman, poput kuvara, pekara, frizera, obućara, vrtlara….

„Kada se osećaju osnaženi i motivisani za dalji rad na sebi i generalno napredak u životu, učenici postaju srećne i osnažene ličnosti. Naš zadatak, kao njihovih modela ponašanja, jeste da im obezbedimo sigurnu i bezbednu sredinu u kojoj će biti motivisani da tokom školovanja oslobode svoje pune potencijale. Roditeljima pomažemo da prihvate promene kroz koje prolazi njihovo dete na putu ka osamostaljivanju, a naša sredina da na iste odgovori podsticajno, adekvatno i blagovremeno.“ – istakla je Tatjana Dakić.

U Centru za socijalni rad u toku je monitoring usluga iz oblasti socijalne zaštite od strane Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu iz Novog Sada, koji za cilj ima da nam pruži podršku u uspostavljanju novih oblika usluga i povećanju kvaliteta i efikasnosti postojećih usluga socijalne zaštite, kao što je usluga lični pratilac dece.

„Na ovaj način želeli smo da pomognemo i osnažimo decu sa određenim poteškoćama u razvoju, ali i članove njihovih porodica, podizanjem nivoa svesti građana o značaju i potrebi formiranja institucionalizovane brige društva o samim osobama sa psiho-fizičkim smetnjama i njihovim porodicama.“ – istakla je direktorka Vera Petrović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here