Бадње вече у Обровцу

Овако је то било у Обровцу

451

Један од најрадоснијих хришћанских празника, Божић и Бадње вече у Обровцу и ове године је обележен у свим деловима села, мада је ове године било нешто више грађана.


Црквени одбор на челу са Микицом Јовином и свештеником Мирославом Тронколовићем, а у договору са Лазаром Јовином одлучује да се окупљање грађана и сеча бадњака обави испред куће Лазара Јовина у улици „Крајишка“ број 15.

Ову активност Лазар је успешно организовао са супругом Милицом, мајком Миром и синовима Јованом и Светозаром. За ову свечаност Бадњак је донет из Срема, којег је донео Мирослав Маскимовић вероучитељ ОШ „Жарко Зрењанин“.

За послугу гостију куваним вином и ракијом посебно су помогли породица Темеринац Стојан и Драгица као и присутне комшије.

Велики број људи послужен је пецивом и колачима. Бадњак је секао Јован, син Лазара Јовина. Када је оборен Бадњак, јагма за гранама Бадњака била је очигледна.

Након јагме за гранама Бадњака, формирана је велика колона на чијем челу је био фијакер са белим коњима које је терао Лазар Петровић Бикар, и фијакер са коњима који је терао Јовица Каурин.

Трактор са Бадњаком возио је Светозар, старији син Лазара и Милице Јовин. Ова колона окићена коњима и приколицом пуном народа, кретала се кроз улице Обровца и са великим одушевљењем становника дочекани су пред православном црквом.

Након обреда који је извршио свештеник Мирослав Тронколовић, бројни посетиоци наставили су дружење у дворишту православне цркве, а такође су били послужени топлим напицима попут: кувананог вина, куване ракије, сокова и другим.

У сумрак су се становници Обровца окупљали на већ раније припремљеним местима за паљење Бадњака. Тако су за Бадње вече ватру Бадњака палили: Јовица Тркуља и Ћосић Жељко у улици „Његошева“ са комшијама: Марковићима, Јатићима, Тркуљама, Керлецима, Човићима, Панићима…

У улици „Младен Стојановић“ Бадње вече је организовао и Кутањац Гаги са својим комшијама. За ову прилику Гаги је организовао јединствен ватромет у трајању од неколико минута који је обасјао тај део села што до сада није било забележено.

Бадњак код Кутањаца је традиционалан и зна се да дуго постоји. У улици „Младен Стојановић“ већ се добро зна да Милан Тркуља са породицом и комшијама уз музику, печену рибу и котлић сваке године организује Бадње вече које је једно од већих и веселијих.

По први пут велики Бадњак је организован у улици „Дунавска” у организацији Мишка Пердуха и Вракеље Богдана. У улици „Симо Шолаја“ редовно се за бадње вече састају породице: Радман, Мијатовић, Иванишевић и други.

Бадње вече сваке године се организује код куће Ненада Јовина који има своје сталне посетиоце, као и код Маринка и Драгана Вукојева у улици „Војвођанска“.

Пламен Бадњака из даљине видео се и код Бране Миловца са бројном породицом уз обилно јело и пиће одржавао пламен Бадњака.

Бадњак је био уочљив и код браће Петковић и Мирослава Гламочанина у улици „Младен Стојановић”, али и на бари код браће Абут као и код старог млина у организацији Боже Полића Бобса.

За све време Бадње вечери слушала се народна музика и тако су многи уз сагоревање пањева дочекали најрадоснији хришћански празник „Божић“, уз наду и жељу да се и следеће године окупимо.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here