Druženje vinskih vitezova

Stanko Svitlica okupio u Mladenovu članove nekoliko vinskih viteških redova iz Srbije

446
Izvor: Nedeljne novine

Mladenovljanin Stanko Svitlica, koji duže od četrdeset godina živi u Novom Sadu, bio je prošle subote domaćin članovima nekoliko vinskih viteških redova iz Srbije.


Svitlica je inače prijatelj vinskog viteškog reda „Agios Dimitrios“ (sveti Dimitrije) iz Bajše. Početak rada Saveza vinskih viteških redova Srbije vezuje se za 2013. godinu, a njegovo sedište bilo je upravo u Bajši, kod Bačke Topole.

Jedan od gostiju Stanka Svitlice bio je i Sreten Milenković iz Vlasotinca, dugogodišnji vinar i član viteškog reda:

– Sa zadovoljstvom sam prihvatio Stankov poziv da dođem u Mladenovo. Moram odmah da kažem da se ja već punih deset godina, družim sa vinskim vitezovima iz Bačke i Banata, tako da sam bez mnogo razmišljanja krenuo put Mladenova. Ovde sam prvi put i mnogo mi se dopada. Svuda gde sam prošao u ovom delu Bačke, video sam zasejane, obrađene i uređene njive. Kod Stanka smo došli, jer on je pre svega veliki domaćin i uzoran privrednik, a u Mladenovu započinje i jednu novu aktivnost vezanu za turizam i ugostiteljstvo. Verujem da će uspeti u onone što je zamislio, a ja mu od sveg srca želim da ostvari zacrtani cilj. Veliki je optimista, a poseduje i ogroman elan – navodi Milenković koji se potom osvrnuo na osnivanje, i funkcionisanje pokreta vitezova vina:

– Pokret vitezova vina kod nas, je začet u Subotici, kada je osnovan prvi vinski viteški red u Srbiji. U Srbiju je udruživanje vinara i stvaranje viteških redova, preneto iz Mađarske. Po ugledu na naše severne susede, osnovan je prvi vinski viteški red pod nazivom „Subotički pesak“. Inače sam pokret vitezovanja i viteštva, datira od pre trista godina i začet je u Švajcarskoj. Mi smo u Vlasotincu, vinski viteški red osnovali 2010. godine, a iste godine osnovan je i u Bajši. Vlasotinčani su tada bili šesti vinski viteški red, koji je osnovan u Srbiji. Svrha i ciljevi nastajanja ovih vinskih viteških redova, bila je pre svega promocija vina, kao i širenje vinogradarstva i vinarstva. To je pre deset – jedanaest godina bilo u začetku, da bi potom usledilo druženje vinskih vitezova i održavanje festivala vina u svim gradovima, gde su osnovani vinski viteški redovi.

 

– Nakon toga, počeli su da se se održavaju i sajmovi vina, da bi potom usledila podrška države, posebno ovde kod vas u Vojvodini. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i pokrajinska vlada, obezbedili su novčana sredstva, pa su usledile i određene donacije kao i davanje povoljnih kredita. Na taj način, omogućena je sadnja vinograda, kao i izgradnja vinskih podruma. Upravo zbog togamogu reći, da je naša država jedna od cenjenijih u vinskom pogledu, i da se polako ali sigurno vraćamo na one pozicije, koje smo ranije imali. Kada kažem ranije, mislim na vreme od pre trideset i više godina. U poslednje tri decenije, vinogradarstvo je zamrlo, i bilo je gotovo ugašeno.

– Mi kao vinski vitezovi, pre svega, promovišemo kulturu pijenja vina, promovišemo kulturna dobra i naše vinske regije. Na kraju, promovišemo druženje i susretanja proizvođača i potrošača vina, na sajmovima i festivalima koji se ponovo održavaju. Međusobnim druženjima, a jedno od njih je i ovo u Mladenovu, činimo sve kako bi vino vratili na nekadašnju poziciju. Svi mi ovde, smo podelili i razmenili svoje mišljenje i iskustva, u proizvodnji i prodaji vina. U vremenu koje je pred nama, nastojaćemo da pravimo dogovore za što boljom i pragmatičnijom prezentacijom dostignuća našeg vinogradarstva i vinarstva – istakao je na kraju Sreten Milenković.


Pročitaj: Šta mislimo o zakonu nećemo više kuckati samo na mrežama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here