Emotivna priča porodice Jovin: Da se tata što pre vrati svojim devojčicama

Vesna Mijatović Jovin, Milenkova supruga beskrajno je zahvalna u ime cele porodice svim humanim ljudima na pomoći. Milenka očekuje nastavak lečenja u inostranstvu

5926

“Sve je pošlo naopačke…” „I dok sam svojoj deci bezbrižno pevala ovu dečiju pesmicu uživajući na igralištu jednog toplog julskog dana, javio mi se suprug da je na poslu, da se ne oseća dobro, malaksao je, ima temperaturu i glavobolju i da će otići u kovid ambulantu. Nisam se zabrinula jer znam da je Milenko u punoj snazi, odličnog imuniteta, zdravih životnih navika i principa, te sam mu samo poručila da nam se javi kada sve završi da dalje isplaniramo dan i naše zajedničke aktivnosti“. 


Tako svoju priču započinje Vesna Mijatović Jovin, supruga Milenka Jovina iz Bačke Palanke koji je oboleo od akutne limfoblastne leukemije i za kojeg su neophodna sredstva za nastavak lečenja. Vesna kaže da je Milenko nakon odlaska u kovid ambulantu, dobio uput za Urgentni centar KC Vojvodine na dalju dijagnostiku.

„Milenko je nakon toga hitno hospitalizovan na Klinici za hematologiju pod sumnjom na bolest kostne srži. Uz angažovanje sjajnog tima lekara ubrzo smo se suočili sa konačnom dijagnozom – akutna limfoblastna leukemija i sa činjenicom da se samo deo terapije
ove bolesti može sprovesti u Srbiji. Ukoliko želimo da se terapija sprovede u skladu sa najsavremenijim medicinskim preporukama – lečenje treba nastaviti u inostranstvu“, priča Milenkova supruga.

Foto: Budi human

Ona kaže da pacijenti sa akutnom leukemijom bivaju smešteni u posebnom delu Klinike za
hematologiju, tzv. sterilnom bloku da bi se sačuvali od mogućih infekcija, sami borave u
bolničkoj sobi, gde nisu dozvoljene posete, čak ne postoji mogućnost da se otvore prozori.

Istrgnut iz svog aktivnog života, Milenko je započeo sa hemioterapijom. Kako je po prirodi optimističan, razuman i izrazite psihičke snage, Vesna kaže da se prilagodio novonastalim okolnostima i bez većih problema prolazi kroz sve terapijske procedure.

Naše porodično blagostanje se u samo jednom deliću sekunde pretvorilo u grčevitu borbu za život.

„Stupili smo u kontakt sa vodećim svetskim stručnjacima za lečenje akutnih leukemija u Nemačkoj, Austriji, Italiji… i dobili povratnu informaciju da se u njihovim centrima ova bolest uspešno leči, što nam je ulilo nadu i motivisalo nas da nađemo način da prikupimo novac za nastavak bolničkog lečenja i transplantaciju kostne srži u inostranstvu“, dodaje Vesna.

Prema savetu prijatelja otvorili su humanitarni račun u Fondaciji Budi human, ali, kako kaže, nisu puno očekivali. Međutim, desilo se čudo…

„Priča o našem Milenku, posvećenom suprugu, požrtvovanom i nežnom ocu dve devojčice, privrženom sinu i bratu, odanom prijatelju i kolegi, dotakla je srca ne samo naših najbližih, već i ljudi koje ne poznajemo i pokrenula ih u čitav niz akcija humanitarnog karaktera. Tako su Milenkovi Obrovčani, vredni, radni, čestiti i štedljivi, igrali fudbal za Milenka, skupljali  staro gvožđe, donirali svoj rod malina, pevali krajiške pesme, organizovali koncert, mesili kolače, slali sms poruke i još toliko toga i prikupili značajan deo novčnih sredstava“, emotivno priča naša sagovornica.

Svakoga dana do porodice Jovin dolazila je nova, sve inspirativnija i dirljivija priča, o aktivnostima njima nepoznatih Bačkopalančana.

U današnje vreme besparice, celodnevne zarade su se odrekli u korist Milenka radnici kafića “Allo, allo”, večeru humanitarnog karaktera sa muzikom su organizovali u „Čardi Tikvara“, noćni klub „Kafanica“ je imao veče posvećeno Milenku, divna i plemenita Bojana Lazarov je predvodila Bazar organizovan u centru grada i okupila sjajan tim animatora, umetnika i žena koje su, slobodno mogu reći, srcem mesile najukusnija i najmekša peciva ikada, momci su odmerili snage pod koševima u okviru Humaniratnog turnira u basketu, bila je i prodajna izložba dečijih radova. Tu je i promocija knjige Nikoline Bajić “Ašlama – čudno ime za trešnju” za 6. septembar, koncert Velikog narodnog orkestra “Gajde” za 22. septembar, odbojkaški turnir za decu u Bačkoj Palanci…

Vesna ne zaboravlja da pomene i pravu vojsku njihovih prijatelja, poznanika, kolega, anonimnih pojedinaca koji su donirali novac za Milenkovo lečenje, i možda nešto uskratili svome detetu da bi vratili osmeh na lice njihovim devojčicama.

„Dok pišem ovaj tekst, oko polovina sume neophodne za Milenkovo lečenje je uspešno
prikupljena. Ako sve bude išlo po planu, Milenko bi trebao za 6 nedelja da nastavi lečenje u Nemačkoj. Akcija prikupljana sredstava se nastavlja do konačnog cilja.

Beskrajno vam hvala, dragi naši, za sve što ste do sada učinili za Milenka, za našu porodicu. Naš ste vetar u leđa, neizmerna podrška. Uz sve vas znamo da nismo sami u ovoj nepravednoj bespoštednoj životnoj borbi. Da se tata što pre vrati u zagrljaj svojih devojčica koje imaju želju da ih uspavam pevajući “Jednog dana rešio moj tata“…

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here