I mi živimo tu pored vas

U četvrtak, 15. oktobra obeležen Svetski dan belog štapa

375

U četvrtak, 15. oktobra širom naše zemlje i sveta obeležen je Svetski dan belog štapa, a centralna manifestacija Saveza slepih Srbije održana je u Smederevu.


Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka je ovaj važan datum obeležila šetnjom svojih članova sa partnerskim organizacijama kroz grad iako vreme nije bilo najpogodnije. Tom šetnjom su slepi i slabovidi iz Bačke Palanke želeli da pokažu našim sugrađanima da i oni žive tu pored njih, da su i oni deo društva, a da ne treba da budu skrajnuti u ćošak bez ikakvih prava.

MOSS Bačka Palanka organizuje razne radno-okupacione radionice, druženja, a članovi organizacije učestvuju i na mnogim sportskim takmičenjima sve sa ciljem da se izvuku iz kuće, da se i oni osećaju korisnim delovima društva. Veliki deo njih se gubljenjem vida ili dobijanjem slabovidosti povlači u sebe, što svakako nije dobro, ali ima i onih koji se maksimalno angažuju na radu u organizaciji.

Slepima i slabovidima su Svetski dan belog štapa čestitali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

[rev_slider alias=“ccsystem-„][/rev_slider]

 

Prema nekim podacima danas u Srbiji živi oko 12 hiljada slepih i slabovidih kojima najveći problem predstavlja otežano zapošljavanje, iako se država nekim zakonskim i podzakonskim aktima trudi da napravi napredak u ovoj oblasti, a veliki broj zanimanja kojima su mogli slepi i slabovidi da se ranije bave više ne postoji.

Pored problema zapošljavanja, tu je i stalna diskriminacija u društvu i nedostatak rampi, odnosno nepristupačnost određenim institucijama.

Nakon šetnje gradskim ulicama, MOSS Bačka Palanka je posetila Opštinu i uručila im povelju za zasluge i izuzetan doprinos razvoju organizacije, a uručene su i diplome i zahvalnice članovima i partnerskim organizacajama.

Povodom obeležavanja Svetskog dana belog štapa, Savez slepih Srbije je izdao proglas i održao Svečanu akademiju u Smederevu. U proglasu se, između ostalog, kaže da je u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom u našoj zemlji pokrenuta kampanja „SRBIJA BEZ BARIJERA“.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka ima finansijsku i svaku drugu podršku od lokalne samouprave i na svakom koraku to ističu u prvi plan. Ove godine MOSS Bačka Palanka ove godine obeležava jubilej sedam decenija postojanja organizacije u našem gradu, ali zbog epidemije virusa Covid 19 nije zvanično obeležila jubilej, već je samo objavila Monografiju bačkopalanačke organizacije.

Da podsetimo, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih je osnovana 15. aprila daleke 1950. godine.


Pogledaj: Završeno ekipno Prvenstvo Vojvodine za žene u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here