Иноватори из Бачке Паланке и Челарева вредно раде током целе године

Друштво је отворено за све оне који су заинтересовани да допринесу развоју проналазаштва, техничке културе и науке

2640
Фото: Дневник

БАЧКА ПАЛАНКА: Удружење проналазача и иноватора Бачка Паланка – Челарево основано је 2010. године, са циљем промовисања науке, проналазаштва, техничког стваралаштва младих и дизајна, објашњава председник удружења Ђорђе Штангл.


У овом друштву, које има око 50 активних чланова, осим проналазача са територије бачкопаланачке општине, налазе се и придружени чланови из целе Србије. Како наглашава саговорник Дневника, удружење је отворено за све оне који су заинтересовани да допринесу развоју проналазаштва, техничке културе и науке уопште.

Чланови су активни током целе године, те организује стручне семинаре, манифестације, иновативне и еколошке радионице, консултативне састанке, и учествују на домаћим и међународним изложбама. Посебан део активности је упознавање младих са стваралаштвом наших научника и проналазача, а фокус је свакако на стваралачком опусу Николе Тесле.

Чланови овог удружења су на прошлогодишњем Међународном сајму иновација, господарства и техничког стваралаштва „Инвентум“, које је одржано у Хрватској, као и на Међународној изложби ИДЕА одржаној у Мађарској, освојили значајна признања и медаље. Бачкопаланчани Стеван Ковачевић и Чедомир Ковачевић добили су признање за машину за издвајање коштица из воћа која се користи у припремању воћа за печење ракије. Може се користити и за пасирање крушака, јабука и дуња. Драгана Јанковић и др Горан Ступар, представили су иновативне хидратантне креме са високом концентрацијом хијалуронске киселине, као и процес апликације крвне плазме код спортских повреда. Анка и Ђорђе Штангл креатори су терапеутских пераја са магнетима које се користи у намагнетисаној води у циљу јачања мишића и повећања покретљивости зглобова руку и ногу. Такође, овај брачни пар је приправио и спортски коктел од природних биљних уља и смола који се користи ради брзог отклањања бола и отока код повреда меких ткива и зглобова.

– Укључени смо у локалну иницијативу за рурални развој, имамо право да користимо ознаку „Бренд Бачке“ и сарађујемо са Саветом за родну равноправност Општине Бачка Паланка. Стога 30 одсто изложбеног простора на манифестацијама које организујемо бесплатно уступамо удружењима жена и удружењима која негују народно стваралаштво и традицију. Такође, у склопу пројекта „Жене изумитељке у Србији“, учестовали смо на изложби која је организована у Културном центру Бачка Паланка, као и на Сајму стваралаштва сеоских удружења жена у Војводини и на радионицама и семинарима на тему „Иновативно женско предузетништво“ – истиче Штангл.

Пројекти овог удружења су подржани од стране Општине Бачка Паланка, као и Министарства просвете, науке и технолошког развоја и надлежних Покрајинских секретаријата. На манифестацији „ЧИБ-ЕКСПО“, коју организују у Челареву од 2010. године и „БАП ИНВЕНТ-ЕКСПО“, коју организују у Бачкој Паланци од 2012. године, учествовало је преко стотину иноватора, ученика и стваралаца из наше државе, као и Хрватске, Мађарске, Украјине, Румуније, Молдавије, Филипина и Аустралије. Због пандемије, све манифестације, стручни семинари, форуми и радионице су одржане путем интернета.

– За текућу годину, у овом друштву планирамо да наставимо истим темпом, са организацијом и учешћем на разним манифестацијама, радом на пројектима и промоцији науке и стваралаштва. Битна је константна едукација чланова, посебно младих, у области интелектуалне својине, екологије, заштите животне средине и алтернативних извора енергије – закључују Ђорђе Штангл.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here