Ivanov svet od drveta

Bačkopalančanin Ivan Margić, bavi se izradom predmeta od drveta

1360
Foto: Nedeljne novine

Posmatrao je Ivan Margić, još kao dete majstore koji su pravili različite predmete od drveta.


Posmatrao ih, i maštao da i on kada poraste krene njihovim stopama i počne sam da ih izrađuje. Ljubav prema drvetu i drvenim predmetima, kod Ivana se još više pojačala u vreme kada je bio srednjoškolac.

Mada su ga životni putevi odveli na neke druge strane, Ivan nikada nije odustao od toga, da se jednog dana vrati jednoj od velikih ljubavi iz detinjstva – pravljenju drvenih predmeta.

– Dobro se sećam, da su prvi predmeti od drveta koje sam napravio, bile police i čiviluci. Bio je to dakle, moj početak, koji je kao i svaki drugi bio težak, ali mi je ulio samopouzdanje da mogu da se bavim izradom drvenih predmeta. Kasnije, sve je nekako lakše išlo. Stalno su se rađale nove ideje. Nakon prvih radova usledili su ostali, izrada radnih stolova sinovima i ćerki, koje su koristili i još uvek koriste za učenje.

– Posle radnih stolova, počeo sam da izrađujem unikatne predmete. Među ostalima, napravio sam i fenjer, te predmete sam poklonio rodbini, kumovima, prijateljima. Nakon brojnih pohvala koje sam dobio za moje radove, u meni se javila što potreba, što želja da počnem da radim još više – započeo je priču Ivan Margić.

U dvorištu porodične kuće, koja se nalazi u Ulici Krajiških brigada, Ivan je odlučio da opremi radionicu i pokrene izradu različitih predmeta, u još većem broju.

– Kao prvo, kupio sam cirkular, dok sam alat za izradu predmeta od drveta imao i pre.  Naime, godinama ranije sam kupovao alat, koji sam koristio za izradu različitih predmeta vezanih za kućne potrebe. Ohrabren prvim rezultatima, koji su bili veoma dobri, „proizvodnju“ sam, dakle, počeo da širim. Započeo sam izradu postolja za flaše, drvenih lustera za terase, zatim, ukrasnih gajbica različitih boja i dimenzija, svećnjaka… Stalno su se rađale nove ideje, tako da je asortiman proizvedenih predmeta bio različit, baš kao što je različita bila i njihova namena.

– Na osnovu dosadašnjeg iskustva, i dalje ću morati da pratim zahteve i potrebe tržišta, jer je to jedini način da trajem i da na njemu opstajem – kaže Ivan.

Možda u poslu kojim se bavi Ivan Margić, i ne bi imao toliko uspeha, da u njemu ne učestvuju i članovi njegove uže porodice.

– Supruga Sandra, farba i osmišljava predmete. Stariji sin David, koji studira grafički dizajn, aktivno učestvuje u skiciranju proizvoda. Ćerka Nikolina je zadužena za internet prodaju. Mlađi sin Luka, mnogo mi pomaže u radionici u samoj proizvodnji. Ovo je biznis u koji je uključena cela porodica. Mislim, da je to danas jedini način, da se posao razvija i donosi uspeh – naglašava Ivan Margić.

Kao u svakom poslu koji donosi uspeh, tako i u ovom, sve se planira i radi, baš onako kako to pre svega, zahteva tržište.

– Nas petoro, dakle svi zajedno radimo i dolazimo do novih ideja. Sve sa ciljem, da udovoljimo zahtevima i željama potencijalnih kupaca. S obzirom, da je tržište veoma zahtevno, u perspektivi ćemo nastojati da širimo asortiman naših proizvoda. Upravo zbog toga, uskoro ćemo preći na izradu različitih stolova, kao i izradu unikatnih stvari poput ramova za zidne satove, ukrasnih bunara, ukrasnih mostova… Želim da napomenem, da predmete izrađujem isključivo od drveta, farbam ih vodenim bojama, koje su ekološke i uglavnom se koriste za izradu dečjih igračaka. Od vrsta drveta, koristim bor, bukvu, hrast – rekao je, na kraju Ivan.

Zbog pandemije korona virusa, Margići svoje radove za sada, izlažu i uglavnom prodaju samo u Bačkoj Palanci. Kada se situacija popravi i korona iščezne, prodaja će biti proširena na Novi Sad, tačnije na novosadsku Najlon pijacu.


Pogledaj: Sanja Ubović: Pobedila sam rak dojke jer sam imala pozitivan stav (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here