Из општине Бачка Паланка прошле године одселило се 809 људи

Порасла и стопа смртности услед самоубиства. Погледајте тренутну демографску слику у Бачкој Паланци

2586

БАЧКА ПАЛАНКА – И док чекамо званичне податке који ће се прикупљати током пописа становништва у октобру ове године, Републички завод за статистику из године у годину објављује податке о броју становника, природном прираштају, броју чланова домаћинства… 


У јулу ове године објављени су подаци о демографској слици општина и градова у Србији. Као што смо већ писали, од 1961. године, од када Републички завод за статистику бележи број становника, па до данас, у општини Бачка Паланка 2021. године има најмање становника – 50.642.

Тренд пада броја становника се наставља и према подацима за протеклу годину. Годину пре тога, 2020. у општини Бачка Паланка процењен је број од 51.264 становника. Број живорођених у 2021. години је 437, а умрлих 1061. Природни прираштај је негативан и износи -624.

Један од такође обрађених индикатора је и стопа смртности услед самоубиства која је порасла у односу на претходну годину када је у питању општина Бачка Паланка.

Протекле 2021. године у општини Бачка Паланка порастао је број одсељених али и досељених становника у односу на 2020. и 2019. годину. Ипак, број одсељених предњачи.

Дакле, као што се види на слици изнад, из општине Бачка Паланка прошле године одселило је 809 људи. Епидемија корона вируса утицала је, између осталог, и на број склопљених бракова, највише због немогућности организована већих славља. То је и вероватно један од разлога зашто је 2021. године повећан број склопљених бракова у ошптини Бачка Паланка. На слици испод такође видимо да је повећан и број разведених бракова.

Данас је први септембар, у Србији је почела нова школска година. У општини Бачка Паланка број првака је мањи него претходних година, први разред у целој општини уписало је око 490 ђака. То је још један индикатор који нам говори да нас је све мање. Према виталној статистици Републичког завода за статистику, пројектован број становника за 2041. годину у општини Бачка Паланка је 45.152.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here