Из „Војводина шуме“: Оплеменићемо „Тиквару“ неклонским дрвећем

У међувремену, на обали језера "Тиквара" нова слика вандализма

2338
Фото: Дарко Живковић

Ускоро ће се навршити година откако је у СО Бачка Паланка изгласана декларација о забрани сече аутохтоних врста дрвећа у Парку природе „Тиквара“ и приобаљу Дунава.


Чланови локалног Удружења за очување животне средине „Аквила БП“, међутим, тврде да је тај документ, донет 23. марта 2021. на основу народне иницијативе, подржане са близу 5.000 потписа грађана – прекршен. Они наводе да су на „Тиквари“ прошле године посечене аутохтоне бела и црна топола и бела врба.

Декларацијом је назначена и обавеза да се посечене шуме обнове аутохтоним (дугоживећим и неклонским) врстама дрвећа, а активисти „Аквиле“ истичу да су уместо посечених стабала у „Тиквари“ посађене клонске евро-америчке тополе.

– У парку природе морају да преовладавају изворне врсте дрвећа. Садашње стање је поражавајуће, јер се „Тиквара“ претвара у индустријску плантажу клонске тополе. Нисмо против садње индустријског дрвета, али нипошто у парку природе и на другим површинама које треба да служе грађанима – рекао је Горан Јатић, председник „Аквиле“. Представници овог удружења су упутили молбу локалној самоуправи да се грађанима дозволи да посаде аутохтоно дрвеће „како би будућим генерацијама оставили нешто вредно“.

Марко Маринковић, извршни директор за шумарство, екологију и развој у ЈП „Војводина шуме“, рекао је, за „Новости“, да ће ово предузеће изаћи у сусрет вољи грађана и оплеменити „Тиквару“ неклонским дрвећем.

– Евро-америчка топола јесте индустријско дрво, али је као такво и еколошки прихватљив материјал. С обзиром на то да не постоје услови за природну обнову шума, обавља се пошумљавање доступним садним материјалом, а то су селекционисани клонови топола и врба. Поштујући жеље грађана, између садница клонске тополе ћемо на „Тиквари“ посадити храст лужњак, белу тополу и белу врбу – казао је Маринковић.

Прошле године у марту формирана је Радна група за праћење газдовања шумама, а повод је био грађански протест који је предводила „Аквила“ против сече храста лужњака у Полојској шуми. Удружење „Аквила“ је затражило да Општина упути предлог Покрајинском заводу за заштиту природе  да се Полојска шума заштити као споменик природе и тако спречи њена сеча.

У међувремену…

Пратиоци портала БАП ВЕСТИ послали су слику из Парка природе где се наводи да је реч о вандализму на самој Тиквари, односно да је уништено бар 30% од свих засађених младих садница. Уз обалу Дунава су прве поломили скоро моментално кад су посађене, а ново ломљење садница догодило се иза терена за кошарку према Попову, а на сликама се види да је то урађено неком врстом сечива.

Фото: БАП ВЕСТИ

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here