Како путујући трговци варају пензионере и може ли се купљено вратити

Лажним трговцима тешко се улази у траг

408
Фото: Pixabay

Пензионери су све чешће на мети превара путујућих трговаца, упозоравају из Националне организације потрошача. Узнемиравају их телефоном, па онда куцају на врата. Нуде производе за мале паре, а уговорима их задужују на износ и до 100.000 динара, преноси РТС.


Може ли се томе стати на пут и како заштитити најстарије грађане?

Масажери, ћебад која зими греју, а лети хладе, душеци – део су богате понуде коју наплате петоструко више.

„Тим пре ако кажу: ‘Нећете ништа плаћати сад, него само да потпишете, а то ће се помало одбијати од пензије’. Када трговац оде, када их задужи осамдесет или сто хиљада динара, после када дођу њихови драги и виде шта су урадили, углавном буде готово“, каже Надежда Сатарић из Удружења за помоћ старима „Амити – Цнага пријатељства“.

Лажним трговцима тешко се улази у траг. Из тржишне инспекције кажу да је реч о добро разрађеном систему у чијем ланцу су правни заступници и адвокати који познају „рупе“ у закону.

„Вешти трговци сакривају своје седиште, на пример регистровани су на адреси где је неко кућно домаћинство или стан или мењају адресу. Тешко је ступити у контакт са продавцима који морају да имају папир да су комерцијалисти те фирме – значи ескивирају на сваки начин контакт са потрошачима“, истиче Иван Кадовић, тржишни инспектор.

Шта каже закон

Закон је јасан – на уговору на даљину потрошач има рок од 14 дана да се предомисли. Обавеза трговца је да потрошачу уручи образац за одустанак.

„Када не добијете тај образац, ви имате право да одустанете од куповине чак у року од годину дана. Закон је јасно прописао формалне ствари у смислу, морате добити уговор, образац за одустанак и мора вас неко поучити да ви имате права да одустанете у року од 14 дана. Уколико нешто од ових ставки није испуњено, предвиђена је за то новчана казна, а за то се пријава упућује тржишној инспекцији“, објашњава Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије.

Из тржишне инспекције апелују на опрез. Када пензионер потпише уговор у којем је обавештен о правима и обавезама, као и динамици плаћања – тешко може да се помогне, чак и када дође до судског спора.

„Позивање на презентацију где се ти производи продају и онда после презентације идемо у седиште фирме да потпишемо уговор, а седиште фирме више није трговина на даљину и он губи бесповратно право на одустанак од уговора“, додаје Кадовић.

Агресивна продаја се маскира љубазношћу

Трговци агресивну продају и инсистирање на куповини, замаскирају љубазношћу, тврде стручњаци. Њихов једини циљ је финансијска добит разним техникама манипулације.

„На пример, отварају разговор темом – где живите, да ли вас посећују унуци. Уколико схвате да постоје деца, онда су обазривији. Уколико схвате да та особа живи сама, изоловано, онда је небо граница. Тој генерацији је негде недопустиво да неког не саслушају, да неком не дају прилику. Јако им је тешко да кажу не и њихова деца и млађи се јако често љуте како улазе у непромишљене куповине, да месецима и годинама отплаћују ствари које им уопште не требају“, наводи Ана Мирковић, психолог.

Док следеће године не заживи регистар „Не зови!“ – можете се обратити тржишној инспекцији, полицији, али и потражити помоћ у саветовалиштима које је Национална организација потрошача отворила широм земље. Из те организације упозорење да лажни трговци злоупотребљавају личне податке грађана, гасе и мењају жиро рачуне и добро испитају тржиште и одреде циљне групе за превару, а то су најчешће пензионери.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here