Kako usvojenom detetu objasniš da moraš da ga vratiš jer je došlo do proceduralne greške?

611
Foto: Shutterstock

Beograđanin Borisav Savić (48) i njegova supruga Biljana (52) Centru za socijalni rad u Subotici morali su da vrate tek usvojenu trogodišnju devojčicu zbog proceduralne greške koji su napravili radnici Centra.


Kako usvojeno dete u Srbiji postaje “proceduralna greška”

Tako što u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina.

Budući da je razlika između Biljaninih i devojčicinih godina veća od 45, Centar je prema rečima Borisava rekao da je dovoljno što se njegove godine “uklapaju” i da ne mora da se ide na odobrenje ministra, koje se daje u tim slučajevima.

– Tako je L. došla u našu kuću u oktobru na period prilagođavanja. Za ovih šest meseci uspeli smo da formiramo porodicu. Nije bilo lako, ali smo uspeli. Konačno usvojenje realizovano je 15. maja i mi smo postali zakoniti roditelji. Posle čina usvojenja ministarstvo proverava predmet i uočava proceduralne greške i nalaže da se predmet ispita. Mi o tome nismo znali ništa dok nas juče nisu pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome, čudeći se kako to nama nije dostavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju popustili pod pritiscima jer nismo želeli da nam dete otima policija – napisao je na svom tviteru Borisav i dodao:

– Ko vodi računa o interesu deteta ako se ono posle 8 meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikad. Sve zbog toga što neko nije uradio svoj posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo. Ovo se neće završiti ovako.

Na njegov tvit je reagovala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je tražila da je Savić kontaktira povodom ovoga.

I tako je malena devojčica L. postala “proceduralna greška” nemarnih radnika Centra za socijalni rad u Subotici koji su prema priči Borisava samovoljno doneli odluku da razliku u godinama usvojitelj – usvojenik ne proveravaju sa ministarstvom, dajući tako zeleno svetlo za osmomesečno prilagođavanje, a potom i usvajanje.

Prilagođavanje.

Prilagoditi se “nekim ljudima” koje ne poznaješ od prvog dana, pojavili su se i vode te svojoj kući.

Prilagoditi se devojčici koju ne poznaješ od prvog dana, nije tvoja, ali jako želiš da bude i vodiš je svojoj kući.

I onda se prilagođavate, navikavate, upoznajete, polagano, oprezno, da neko nekog ne povredi, ne natera suzu na oko bez potrebe, od onoga što imate stvarate malu porodicu da bi svima bilo lepo, da biste se voleli.

A onda vam, tek tako, jave:

“Vratite dete.”

Kao da je dete igračka. Kao da su Borisav i Biljana igračke. Kao znate… sve je to super, taj trud i ljubav i porodica i sve, ali došlo je do proceduralne greške, Vaša žena ipak ne sme da ima… IPAK.

Oops...
Slider with alias lotus_centar not found.

 

IPAK NE SME DA IMA TOLIKO GODINA.

Zašto se to nije proverilo kad je trebalo?

Zašto da dete oseti posledice nečije zajebancije i nemara? Malo li mu je već napuštanja za tri godine?

Zašto to “čupanje iz ruku” kao puj pike ne važi”?

Ovo tako liči na nemar partijski pozapošljavanjih radnika koji pauzu provode po buticima cipela, kupujuću kožne na “pet rata za vas”, a radno vreme praveći proceduralne greške, otaljavajući posao za koji primaju platu iz državne kase.

Nije ni čudo što se Brnabićka javila, jer ovo poput oluje ruši ko domine nanizane bilborde sa porukom “Za našu decu”.

Zašto nigde ne mogu da nađem ime i prezime radnika Centra koji pravi proceduralnu grešku kao da je dete dušek sa probnim periodom, pa umesto srca ima memorijsku penu koja se prilagođava svakom?

Kako je devojčici koja sa dve i po godine (moja ćerkica je u tom periodu vrlo lepo rezonovala stvari) odlazi u nepoznatu kuću sa nepoznatim ljudima koji se trude da joj postanu mama i tata, a onda posle nekog vremena je odvajaju od njih?

Šta su joj rekli?

Da li joj je neko nešto i rekao?

Kako se detetu od tri godine objasni da zbog nemara socijalnog radnika moraju da je “vrate”?

Kako se objasni ova reč “vratiti”? Jer ne radi se o lizalici koju vratiš na raf, jer “malopre si pojela čokoladu, vrati je”. Ili misle kao što rade da nije nužno detaljisanje?

Prvo ostavljena, pa “dodeljena”, pa “vraćena” da je ne bi policija pod pritiscima odvodila… o, drago dete.

Ne sumnjam da će se u jeku predizborno – obećavajućeg perioda ovo rešiti u korist i devojčice i Borisava i njegove supruge. Zapravo sigurna sam u to, baš kao što sam sigurna da će posleizborni period doneti novu “garnituru nemarnih uhlebljenih radnika” koji će pravljenjem proceduralnih grešaka nekom život razbijati na elementarne čestice.


Pogledaj: Uspesi slikarke Svetlane Miladić iz Bačke Palanke – njene slike među svetski poznatim umetnicima

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here