Који разлози натерају мајке да напусте своје бебе

У Србији је прошле године рођено 62.180 беба. Девојчице су најчешће добијале име Софија, а дечаци Лука.

215
Фото: Pixabay

Друштвени, социјални, економски, здравствени – много је разлога због којих мајка одлучи да остави дете. Незванично више од половине деце за које се тренутно тражи нови дом су бебе остављене у породилиштима.


У Србији је прошле године рођено 62.180 беба. Девојчице су најчешће добијале име Софија, а дечаци Лука. У Клиници Народни фронт већ су на половини прошлогодишњег рекорда – када су се у тој установи родиле 8.264 бебе.

Нажалост, нису све бебе на свет дошле из љубави. Има беба које родитељи не желе, или не испуњавају услове да буду родитељи. Тим бебама име онда даје социјална служба.

„Најбоље је да тако нешто не постоји, али, оно што можемо да приметимо је да, гледавши неку статистику у последњих 10 година, имамо тренд смањења – 2006, 2007, 2008. имали смо по десетак деце која су смештена у Звечанску или хранитељске породице, а последње четири године једно до троје деце“, рекла је за РТС др Тања Митровић, начелница Неонатологије Народног фронта.

Неке мајке нису у стању да брину о беби

У овом тренутку у Фронту нема остављених беба. У Клиници у Вишеградској, где је од почетка године рођено близу 3.000 беба, за три се тражи нови дом. Годишње у тој установи имају између 20 и 30 остављених беба, али најчешће не због тога јер их мајка не жели, већ зато што су или мајка или породица у такозваној ризичној групи.

Докторка Јелена Васић са те клинике објашњава да су то ситуације када због менталног стања мајке, или проблема са болестима зависности она не може да брине о детету.

Докторка Митровић додаје да се најчешће ради о малолетницама или млађем пунолетству, о ванбрачној заједници, нежељеној трудноћи, неприхватању од стране породице.

„У тим ситуацијама ми информишемо нашу социјалну службу установе, а они надлежни центар за социјални рад општине становања породиље, даље правимо интервју са мајком, проширеном породицом, увек се иде на то да се дете врати у породицу“, истиче докторка Митровић.

Млађе мајке, из ромске популације, које су увек обележене неким другим стварима, не остављају децу, већ су разлог за то друге животне околности каже докторка Васић.

„То су неке друге животне околности које су чак и жене у зрелим годинама довеле до тога да се из неких њихових приватних разлога, да им се беба нађе на путу, па не желе да воде рачуна о новорођенчету“, напомиње др Васић.

Улога Центра за социјални рад

Улога социјалне службе јесте да пронађе одговарајућу замену за породицу која није желела или није могла да брине о детету. Ипак, на срећу, понекад се породица предомисли. И тада се детаљно процењује да ли им дете треба вратити.

„Стручни тим Центра за социјални рад процењује како индивидуалне карактеристике, породичне околности, родитељске капацитете и вештине, а све у циљу најбољеног интереса детета“, истиче педагог Центра за социјални рад у Нишу Сања Сретић.

Нема података о томе колико укупно беба годишње буде остављено у нашим породилиштима. Републички завод за статистику има податке о напуштеној живорођеној деци непознатих родитеља. Тако су 2015. године пронађена четири нахочета, а прошле године једно.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here