Колико кошта чување деце у Бачкој Паланци?

Истраживали смо колико Бачкопаланчанке месечно троше на дадиље, а открили смо и колико се плаћа спремање

3521
Фото: studioroman

Све дуже смене на разним пословним позицијама, као и потреба рада на два посла, приморавају родитеље да унајме жене за чување деце, поготово када нису успели да их упишу у вртић или још нису стекла старост за ту установу.


Истраживали смо колико кошта чување деце у Бачкој Паланци, обзиром да је доста деце „испод црте“ у ПУ „Младост“. Како смо сазнали, у два приватна вртића, цена боравка за месец дана са оброцима износи око 200 евра. У ПУ „Младост“, родитељи плаћају 20% од економске цене коју утврђује локална самоуправа и то износи 4.960 динара месечно. Бачкопаланчанке које су нашле жене за чување деце, поделиле су своја искуства са нама у погледу тражења и цена.

– Јако је тешко наћи адекватну особу, јер треба некога пустити да буде у вашој кући, треба бити особа од поверења, а са друге стране да буде посвећена деци. Тренутно имам жену која ми чува децу од понедељка до петка од 9 до 15:30 часова, а суботом од 8 до 12 часова. Имам троје деце, тако да најмлађе које има 2 године чува, а по најстарије дете иде сваке друге недеље у школу кад се заврши настава. Средње дете је у вртићу, тако да око њега нема обавезу – наводи Бачкопаланчанка Н.Г. и на наше питање колико месечно плаћа жену рекла је: – Плаћам је 35.000 динара.

Бачкопаланчака Т.В., након изненаде пословне понуде, морала је наћи жену која ће чувати дете, а открила је и колико је плаћа.

– Млађе дете има 8 месеци и брзо сам нашла жену, у питању је мени блиска особа, која познаје моју децу. Не чува је сваки дан, већ повремено, а плаћам је 350 динара по сату чувања.

Цена од 350 динара по сату је нова цена, како нам каже Бачкопаланчанка Ј.Д. Она плаћа жену за чување двогодишњег детета 250 динара по сату. Kakо наводи, била је приморана да се на посао врати када је дете имало три месеца, и није имала другу опцију него да пронађе дадиљу. Сада јој се намеће нови проблем, а то је да нема места у вртићу и остаје при тој опцији чувања детета још увек. Наводи за портал БАП ВЕСТИ да је чула од својих пријатељица да цена иде и до 500 динара по сату, али такође и да је веома тешко наћи жену за чување детета. Она свакако препоручује да дете чува особа која има децу и која има искуства са чувањем деце.

Како смо сазнали, жене које чувају децу, у договору са родитељима деце, често направе деци и оброке или поспремају простор у којем бораве са њима. Уколико је породица, чија се деца чувају имућнија неретко се женама плаћа и радни стаж, па чак се воде и на летовања. Према речима наше саговорнице Н.Г., боље је изабрати старије жене јер су одговорније, али у том случају морају имати енергије да све то испрате.

Уколико желите да вам неко спреми кућу или стана, како смо истраживали, у Бачкој Паланци је потребно издвојити од 400 до 600 динара по сату спремања, a како нам наводи С.Б. из Бачке Паланке која се бави спремањем, не може ни да постигне количину посла, јер је сваких неколико дана зове неко нови.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here