Ljubica Komlenić iz Bača kuva za Novaka Đokovića

3171
foto: Youtube PrtSc

O ishrani Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, priča se gotovo koliko i o njegovim sportskim uspesima. Poznato je da ne jede meso, da je alergičan na gluten, da praktikuje autofagiju (režim ishrane u kojem se ne jede 16 sati dnevno), a nedavno je otkriveno da za Novaka i njegovu porodicu obroke sprema Ljubica Komlenić iz Bača koja više od dve decenije živi i radi u Italiji.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

Upoznali su se pre tri i po godine na turniru u Rimu gde je rukovodila timom od 300 kuvara koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja. Đokovići su na njenoj uniformi videli ime i prezime, pa su je pitali da li je iz Srbije.

Komlenić je sa 19 godina otišla u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. Ušla je u jednu kuhinju iz radoznalosti i dve nedelje prala sudove. Počela je da uči i posle godinu dana postala je glavni kuvar u jednom restoranu. U Italiji je Mišlenova koordinatorka gde radi sa kuvarima sa Mišlenovim zvezdicama i sa vrhunskim poslastičarima tamošnje Akademije za poslastičare.

Ova 46-godišnja žena trenutno se nalazi u pratnji tenisera u Zadru, gde on učestvuje na Adrija turu, ali i gde se odmara, krstareći Jadranom. Ljubica, inače majka troje dece, u intervjuu za hrvatski Jutarnji list, kaže da je za nju kulinarstvo miks hemije, fizike i matematike i otkriva kako priprema hranu za ovog vrhunskog sportistu.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Sastav hrane i temperatura pripreme najvažnija su stavka, kaže, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove, mahunarke, posebno žuti grašak koji je izrazito bogat proteinima, kinou, pirinač…

„Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvali hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav”, navodi ona.

Iako najbolji svetski teniser ne jede hranu životinjskog porekla, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj verziji.

„To su balkanski specijaliteti, poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa, ali mi ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremimo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse”, navela je Komlenić.


Pročitajte još: Dejana Bačko o dugo očekivanom susretu sa Novakom Đokovićem

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here