Majka Tereza iz Toulona

Zorica Erić decenijama živi u Francuskoj, a u Srbiji je prepoznaju po pružanju humanitarne pomoći

315
Foto: Zorica Erić (Izvor: Nedeljne novine)

Rođena Pančevka, Zorica Erić sa svega pet godina, nastanila se u Francuskoj, gde i danas živi. U Toulon, predgrađe Marseille odvela je, danas već pomalo davne 1967.godine, baka Marija Andrejić.


U ovom francuskom gradu, Zorica je izučila frizerski zanat, zaposlila se, zasnovala porodicu, ali vezu sa zavičajem nije prekidala.

– Iako sam najveći deo svog dosadašnjeg života, provela u Francuskoj, Pančevo moj rodni grad i Srbija su stalno u meni, kaže Zorica Erić i nastavlja:

– Upravo zato sam se često vraćala u Srbiju, moju domovinu, koja mi je bila i ostala u srcu i duši. Svuda sa ponosom ističem da sam Srpkinja i da potičem iz najlepše zemlje na svetu. Zato ne treba ni malo da čudi što mi je zemlja rođenja na drugom mestu, odmah iza moje porodice. U periodu kada je mojoj Srbiji bilo posebno teško, u poslednjoj deceniji prošlog veka, u meni se javila ogromna želja da joj pomognem koliko god mogu. Nakon višegodišnjeg boravka u Francuskoj u Srbiju sam se vratila prvi put 1993.godine.Te godine sam organizovala i prikupila humanitarnu pomoć za Srbiju i donela je u Crveni krst Pančevo. Mada je to bilo pre 28 godina, dobro se sećam da sam donela krevete u jedan pančevački Gerontološki centar i mnogo toga što je potrebno starim osobama koje su se nalazile u tom centru – kaže Zorica i dodaje:

– Nakon toga, često sam dolazila u Srbiju uvek donoseći pomoć. U jedan pančevački vrtić sam 1999.godine donela veliki broj odevnih predmeta za decu, ali i igračke, pelene i drugo. Pre šest godina, boravila sam na festivalu „Just – out“ koji se od tada svake godine održava u manastiru Manasija. Od te godine, stalni sam posetilac ovog festivala koji se održava krajem avgusta i čuva od zaborava vrednosti Srbije iz srednjeg veka. Izuzetno sam počastvovana što mi je protekle godine na ovom festivalu uručeno prestižno priznanje „Heroj godine“. Tom prilikom, nagradu – štit od predsednika „Belih orlova“ Bojana Tasića, uručio mi je Aleksandar Blagojević – kaže Zorica Erić.

Prošle godine Zorica je donela humanitarnu pomoć u Despotovac – koji je bio pogođen poplavama. Zahvaljujući između ostalog i toj pomoći, Crveni krst Despotovca dodelio je Zorici zahvalnicu za izuzetnu saradnju i nesebično pruženu pomoć u ostvarivanju programskih zadataka i misije Crvenog krsta Despotovac. Zorica je pokrenula akciju prikupljanja medicinske opreme za Despotovac koja je uručena medicinskoj ustanovi u ovom mestu Pomoravskog okruga.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

– Mada je iza mene veliki broj humanitarnih akcija koje su imale za cilj da pomognu mom narodu u Srbiji nisam se umorila. Sa velikim zadovoljstvom nastaviću svoj humanitarni rad. U Francusku se vraćam za nekoliko dana i odmah nakon povratka u moju drugu domovinu, nastaviću tamo gde sam stala. Dakle, ponovo ću pokrenuti neku akciju i sprovesti je do kraja. Kakva će ona biti i na čega će se odnositi, u ovom trenutku zaista nisam u mogućnosti da kažem. U svakom slučaju i ta akcija biće usmerena ka mojoj domovini i domovini mojih predaka – Srbiji – konstatovala je na kraju Zorica Erić.

Na pola koraka do kupovine kuće u Mladenovu

Za Mladenovo je Zorica saznala od Ostoje Velemira, Mladenovljanina koji u Francuskoj živi preko 60 godina. To je bio razlog što je početkom jula boravila u ovom selu. Dopalo joj se ovo mesto na prvi pogled pa je odlučila da u njemu kupi kuću i jednog dana stalno se nastani u njemu. U toku su određene formalnosti oko kupovine kuće pa se može očekivati da rođena Pančevka, sada stanovnica Toulona, jednog dana postane žitelj ovog sela bačkopalanačke opštine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here