Мало насеље уз велику реку

Бачкопаланачко викенд насеље "Флорида"

Фото: Недељне новине

На удаљености десетак километара од Бачке Паланке према Новом Саду, тик уз Дунав, смештено је викенд – насеље „Флорида“. Прве викендице у овде су изграђене пре нешто више од тридесет година, а данас их је по слободној процени аутора овог текста – тридесетак.


Дошли су овде и поставили своје кућице за одмор, пре свега, заљубљеници у воду, из Бачке Паланке, али и других места, чак и Кикинде. Највећи број власника викендица, борави на „Флориди“ повремено, док је за њих неколико „Флорида“ постала место где су се готово стално настанили.

Додуше, то помало одудара од оног назива викенд – насеље, али зар је то уопште битно. Насеље нема струју, ни воду за пиће, али се његови становници на различите начине сналазе, да до њих дођу. Неки су проблем струје решили соларним панелима, а други опет акумулаторима. Пијаћу воду, доносе од својих кућа, а ако им она понестане „скоче“ чамцем на сремску страну и донесу воду за пиће.

Што се тиче исхране, већина „викендаша“ храну припрема на плинским решоима, а има и оних, који оброке спремају на пећима на чврсто гориво. Занимљиво је, да неки од становника овог по много чему специфичног насеља имају и кабловску телевизију, која им је заиста прозор у свет. Ово пре свега, јер су на неки начин удаљени од народа, али и света.

Оно што посебно пада у очи у овом симпатичном насељу, сви његови житељи су као једна велика породица. Међусобно се помажу, међусобно се подржавају, друже, и најчешће су једни другима на услузи.

Вреди истаћи, да се „викендаши“ лети, на различите начине штите од комараца, који су им ваљда једини непријатељи. Такође, током лета, овде се мирис рибе шири на све стране, мало са воде, а много више из котлића, тепсија и осталих посуда. Велика река овде је велики савезник, али зна и да запрети и направи проблем.

Међутим, навикли су ови „водени вукови“ на њене ћуди и углавном лако излазе на крај са свим евентуалним неприликама. Овде вам се најчешће учини, као да је време стало, па често не знате ни колико је сати, ни који је дан, ни који је датум… Због тих ствари се у овом насељу нико не узбуђује, нити прави било какав проблем. Уосталом, што би њима то било и посебно значајно… То би им можда, могло само пореметити мир, одмор и лежерност, због чега је већина њих и одлучила на овом месту да направи викендицу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here