Мара Апелић из Карађорђева са 76 година ради сезонске послове

Издржава се радећи сезонске послове зато што није стекла право на пензију

1788
Foto: Pixabay

У Србији се већ петнаестак година говори о увођењу „социјално-гарантоване пензије за старије од 65 који немају приходе“, што је недавно најавио и Милан Кркобабић. Да ли ће се замисао овог пута заиста остварити?


Мара Апелић из Карађорђева има 76 година, а издржава се радећи сезонске послове зато што није стекла право на пензију.

– Радила сам стално, али имам само 12 година радног стажа пошто ме нису увек осигуравали, а ја нисам ни знала да ми не уплаћују – није имао ко да ме посаветује –  каже она за „BBC“ на српском.

Услов за стицање старосне пензије у Србији је најмање 15 година радног стажа и навршене 63 године и четири месеца живота за жене, односно 65 за мушкарце. Нема прецизних података, али се процењује да у Србији око 150.000 грађана старијих од 65 не испуњава ове услове, због чега живе у сиромаштву или на ивици сиромаштва, показала је анализа Популационог фонда Уједињених нација (УНДП) из 2018. године.

Најпогођенији су људи у руралним срединама, а у највећем броју случајева су то жене. О решавању овог проблема увођењем новог социјалног давања – гарантоване пензије, говори се још од раних двехиљадитих година, а недавно је то предложио и Милан Кркобабић, министар за бригу о селу и председник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС).

– За разлику од редовне пензије која се исплаћује из Фонда за пензионо и инвалидско осигурање (ПИО фонд), гарантована пензија би била социјално давање из буџета Републике Србије – објашњава Гордана Матковић, стручњакиња за социјалну политику, за „BBC“ на српском.

Међу државама у свету, Србија је у врху по броју старијих становника, а сваки пети грађанин има више од 65 година.

„Од чега више да живим?“

Мара Апелић се у Војводину доселила још као девојчица, када је са сиромашног југа босанске крајине дошла да живи са тетком.

– Тада се није давало у школу, нарочито женску децу, и ја сам остала неписмена –  почиње своју причу бака Мара. У сезони и даље излази на њиву да окопава кромпир и сече купус – за дневницу. У Карађорђеву се удала и родила троје деце. Кроз живот је радила као спремачица и ишла у надницу, али када је напунила довољно година старости да се пензионише, схватила је да јој недостају три године стажа.

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, незапослени у Србији могу сами да уплаћују доприносе како би стекли пензијски стаж. За старије од 65 који нису стекли право на пензију, то значи да сами могу да доплате недостајуће године стажа. Износ доприноса се прерачунава на годишњем нивоу, у односу на просечну плату у Србији. У 2022. години, минимални износ доприноса износи 7.720 динара месечно, наводи се на сајту ПИО фонда.

Мара каже да се пре неколико година распитивала о овој могућности, али је одустала – како тврди, речено јој је да мора да уплати износ „за све три године одједном“, што је за њу било „превелики издатак“.

– Криво ми је и тешко ми је кад чујем како моје вршњакиње добијају пензију, а ја немам – каже ова бака. Живи са супругом, од његове пензије, а „помажу и деца“. Mара Апелић из Карађорђева каже да би јој „било каква сума колико-толико значила“.

– Макар да узмем метар дрва или неки лек, а рада сам да купим нешто и унучади, али немам свој динар – наводи Maра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here