Nastavljeno devastiranje Merkura. Skinuli i krov sa menze

Zabeleženo je da se u nekadašnjoj menzi AD "Merkura" hranilo više od 1000 zaposlenih ovog bivšeg modnog giganta.

1960

BAČKA PALANKA: Dok lokalna vlast najavljuje realizaciju novog plana za Merkur, kojim bi ovaj deo grada trebao da postane stambeno poslovni prostor, sa parkom i igralištima, krug fabrike nekadašnjeg modnog giganta prepušten je totalnom devastiranju, krađi i uništavanju svega što se tamo nalazi. 


Od činjenice da će Merkur ponovo oživeti, paunovi ponovo krasiti ovaj deo grada, a tašne nositi prve dame, građani su odavno odustali, ali se malo ko nadao da će doći do njegovog potpunog skrnavljenja.

U martu ove godine u Merkuru je pronađeno beživotno telo muškarca. Sumnjalo se da je nesrećni čovek, prilikom krađe kablova doživeo strujni udar i na mestu poginuo. Ta tragedija potresla je Bačkopalančane, ali krađa, kidanje, čupanje i uništavanje svega što može na bilo koji način da se iskoristi, je nastavljeno.

U našu redakciju danas je stigla fotografija na kojoj se vidi da je skinut krov sa nekadašnje menze koja pripada Merkuru.

Fotografija nekadašnje menze AD Merkur-a

Zabeleženo je da se u nekadašnjoj menzi AD „Merkura“ hranilo više od 1000 zaposlenih ovog bivšeg modnog giganta, da je Merkurove modne tašne nosila Jovanka Broz, da je Merkur izvozio svoje proizvode u Španiju, Dansku, Francusku, Nemačku, Rusiju … da je park Merkura bio za ponos svih Bačkopalančana. To su nekadašnje, već pomalo zaboravljene slike Merkura, a ova današnja fotografija pokazuje šta je Bačkoj Palanci donela tranzicija, privatizacija i kapitalizam.

Podsetimo, kompletna imovina Merkura je u vlasništvu Opštine Bačka Palanka, a početkom ove godine lokalna vlast donela je odluku o izmeni Plana detaljne regulacije blokova 12 i 51 – Merkur. Fabrika će biti srušena, a na istom mestu gradiće se stambeno poslovni prostor.

Postavlja se pitanje zašto bi bilo ko dozvolio uništavanje i krađu svoje imovine, i da li je moguće da ovakav javašluk nikako ne može da se spreči?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here