Nastavnici posle 20 godina dobili otkaz, prednost onima bez dana radnog staža

Na konkursu za rad na neodređeno u OŠ "Heroj Pinki", komisija i direktor Dijana Vila izabrali kandidate bez dana radnog iskustva, a odbili one koji su u školi neprekidno radili preko 10 i 20 godina

4279

BAČKA PALANKA: Da li se u OŠ „Heroj Pinki“ krše prava radnika kada nakon raspisanog konkursa posao dobije osoba bez ijednog dana radnog staža, umesto onih sa 20 godina iskustva u toj ustanovi? Šta kaže zakon i da li je zaista na prvom mestu interes dece koji pohađaju tu školu?


Nakon dugogodišnje zabrane raspisivanja konkursa u srpskim školama, više hiljada nastavnika koji su godinama radili na određeno vreme sa radošću je dočekalo vesti da je Vlada najzad dozvolila da se raspišu konkursi.

Neki od nastavnika u školama su radili na određeno vreme i preko 15 pa čak i 20 godina i na ovim konkursima je konačno trebalo da dobiju rešenja za stalan radni odnos.

Istraživali smo šta se dogodilo u OŠ „Heroj Pinki“ u Bačkoj Palanci

Iako je preporuka ministarstva i sindikata bila da se rešenja za stalni radni odnos dodele licima koja su u ustanovi radila dugi niz godina i pre 2015., kako saznajemo od neimenovanih izvora, primljena su dva nova kandidata bez dana radnog iskustva i još nekoliko kandidata sa par meseci rada ili par godina rada, dok su nastavnici sa pregršt iskustva, diploma i sertifikata ostali bez posla.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Kako je rekao naš izvor, koji je želeo da ostane anoniman, u OŠ „Heroj Pinki“, gde je konkurs bio raspisan za čak 14 radnih mesta (od kojih su sedam bila za defektologa individualnog tretmana, dva za razrednu nastavu, tri za predmetnu nastavu i dva u produženom boravku) pravo da konkurišu imali su i profesori razredne nastave i defektolozi.

Međutim, direktor i konkursna komisija su se za mesta u razrednoj i predmetnoj nastavi i u boravku opredelili samo za nove kandidate i to samo defektologe od kojih neki, sa tek završenim fakultetima, nisu imali nijedan dan radnog iskustva ili tek par meseci, navodi naš izvor.

„Komisija nije uzela u obzir ni dužinu i stručnost rada ovih kandidata sa decom sa posebnim potrebama u ustanovi, desetine njihovih usavršavanja, seminara…“

„Takođe je primljeno još nekoliko kandidata u razrednu nastavu i boravak sa radnim stažom daleko manjim od kandidata koji su odbijeni. Komisija nije uzela u obzir ni dužinu i stručnost rada ovih kandidata sa decom sa posebnim potrebama u ustanovi, desetine njihovih usavršavanja, seminara, nagrada na takmičenjima, pohvala, održanih tribina, uglednih časova… Komisija zajedno sa direktorom u potpunosti je osporila i obezvredila sve nabrojano i oglušila se o sve preporuke koji kandidati treba da imaju prednost na konkursu. Konkurs je bio jasno raspisan za radno mesto, a ne za određenu struku“, navodi naš izvor.

Šta kaže zakon?

Nakon promene Zakona 2012. godine, po kom je nastava u svim školama postala inkluzivna, 2018. godine promenio se i Pravilnik o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika u Osnovnoj školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invalididtetom. (Prosvetni glasnik br 17/18 član 4. i 7.)

Ovim je jasno propisano „da nastavu i druge oblike obrazovno – vaspitnog rada u razrednoj nastavi i produženom boravku u prvom obrazovnom ciklusu u školi za obrazovanje dece sa smetnjama i invaliditetom, može da izvodi lice sa stečenim visokim obrazovanjem i stručnim nazivom profesor razredne nastave“.

Naš sagovornik napominje da su u drugim specijalnim školama po Vojvodini, na konkursima ravnopravno primani profesori razredne nastave i defektolozi u zavisnosti od dužine rada u ustanovi i zalaganja na tim mestima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here