Нема довољно давалаца коштане сржи у Србији

Апел грађанима да помогну

44

Представница Института за трансфузију крви Глорија Благојевић упозорила је да у националном Регистру давалаца коштане сржи има око 10.000 грађана. Нема довољно давалаца коштане сржи у Србији, апелује се на грађане да помогну.


Благојевић је истакла да то није довољно, јер је за оболеле од хематолошких обољења и болести имунолошког система и метаболизма пресађивање коштане сржи често једини лек.

Објашњавајући да је то разлог зашто је неопходно да буде више потенцијалних давалаца, Благојевић је рекла да је потрага за даваоцем коштане сржи много краћа уколико се он налази у националном регистру, што је пресудно за лечење болести у коме је време од круцијалног значаја.Благојевић је предочила да пријављивање у регистар изискује само много добро воље, а веома мало времена, а да до евентуалног донирања могу да прођу и године.

Нагласила је да је давање матичних ћелија из вене потпуно безбедна и безболна процедура, у којој се користе стерилни апарати за једнократну употребу и да не може да изазове анемију, јер се коштана срж брзо регенерише.
„Друга процедура, давање коштане сржи из бедрене кости је болна“, указала је Благојевић и нагласила да давалац коштане сржи сам бира процедуру по којој ће донирати коштану срж.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here