„Није Тиквара прљава, него људи“ – Обављена акција чишћења

1677
Извор: Приватна архива /ФБ

БАЧКА ПАЛАНКА: У уторак (02.03.) спроведена је акција чишћења обале Тикваре, од Кајак кану клуба „Tarkett“ до Дунав чарде. Акција је спровседена од стране чланова ККК „Tarkett“.


„Данас смо спровели малу, спонтану акцију чишћења обале од Кајак кану клуба „Tarkett“ до Дунав чарде. Оптимистично смо кренули са једним џаком од 160 литара. Испоставило се да нам је било потребно 6 џакова! Шест пуних џакова смећа на потезу од 250 метара. Лименке, флаше, гуме, кутијице за пецање, конзерве, тегле, кесе… свашта смо пронашли“ – прича за наш портал Миљана Бељански.

Данашњи „улов“ из воде на сликама

Како Миљана прича, ове године локална самоуправа се заиста потрудила. Плажа је преорана на време, уређена, сунцобрани постављени, насут песак… Први пут да није било ни комараца, на време прскани више пута. Рекло би се одлични услови да дођете и уживате у дивној природи нашег парка природе. Али оно што смета је однос људи према природи.

Чистило је неколицина чланова из ККК „Tarkett“ и придружило се неколико такмичара када су завршили тренинг

– Ми смо људи који су на Тиквари од 8 ујутру, када почињу први преподневни тренинзи, па до 8 увече и доживљавамо је као други дом. Свакодневно чистимо обалу око клуба, то није ништа ново, а сад смо очистили од клуба скроз до плаже, с обзиром да је водостај низак и да је било изузетно пуно смећа. Овај пут смо желели да окачимо слике јавно и да покусамо на тај начин да допремо до свести људи, јер смо и сами били негативно изненађени количином смећа. Прикупили смо 6 пуних џакова смећа од 160 литара на потезу од 250 метара! Не тражимо за то никакву захвалност, нити аплауз, него желимо да почне да се води рачуна и укаже на проблем који реално постоји. Једноставно, не можемо да боравимо ту, гледамо у смеће и ништа не предузимамо – каже Миљана.

– Пре пар година сам чула један слоган који ми се јако свидео, а био је у склопу једне еколошке акције чисћења. Гласио је : „Чисто из љубави“ и мислим да би сви требали да идемо у том правцу. Да схватимо да је ово НАШ град, НАШЕ језеро, НАША река, НАШЕ улице и почнемо да чувамо и бринемо. Можда немамо много, али макар то што имамо да буде чисто и уредно.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here