Održan 32. Petrovdanski polumaraton, ovaj put kao Petrovdanski podvig

Sedamnaest veličanstvenih, na 32 stepena Celzijusa

1918

U ponedeljak (12.07.), na Petrovdan, istrčan je 32. Petrovdanski polumaraton, između dve pravoslavne crkve – bačkopalanačke i gajdobranske. Među sedamnaest atletičara našao se i dr Jovo Radoš, jedini koji je istrčao sve do sada održane polumaratone, Bačka Palanka – Gajdobra.


– Prvih nekoliko održanih polumaratona, bili su bez nagrada. Tada su takmičari učestvovali, kako bi ostvarili sportski podvig. U poslednje dve godine ovo zovemo Petrovdanski podvig, jer niko od učesnika trke neće dobiti nagradu. Ove godine u trci je učešće uzelo nas petnaest. Kao i ranijih godina, krenućemo ispred bačkopalanačkog hrama posvećenog Jovanu Krstitelju, a završićemo trku ispred gajdobranskog hrama koji je sagrađen u čast svetih apostola Petra i Pavla. Ove godine, baš kao i prošle, najvažnije nam je svakako bilo, da ne prekinemo kontinuitet održavanja ove trke. Ja sam nedavno u jednoj prilici rekao, da ću trčati ako Bog da, i tridesettreći put, dakle onoliko koliko je godina gospod Isus Hristos, živeo na Zemlji. Svakako da je ovo zaista veliki podvig istrčati sve do sada održane polumaratone, a bilo ih je tridesetjedan. Inače, polumaraton Bačka Palanaka – Gajdobra, pored mene pokrenuo je i Miroslav Glavaš Barba, koji je ozvaničio ovo takmičenje- kaže Jovo  Radoš i dodaje:

– Kasnije su se u ovu trku uključivali i mnogi prvaci države, mnogi maratonci iz inostranstva, Etiopije i drugih država. Dakle, trka je imala i međunarodni karakter, pa nam je između ostalog i zbog toga cilj, da se njeno održavanje ne prekine. Ovaj put nemamo pratnju policije, jer za njom nije bilo ni potrebe – izjavio je dr Jovo Radoš, jedan od četrnaest učesnika, polumaratona „Bačka Palanka – Gajdobra 2021“.

Na ovom podvigu učestvovale su tri generacije Radoša, što je veoma zanimljivo, a to su pored Jove, njegov sin i unuk.

Ovo su svi učesnici Petrovdanskog podviga: dr Jovo Radoš, Branislava Stepanov, Sanja Gotva, dr Lazar Radoš, Radoš Radoš, Miloš Bošković, David Radanović, Igor Antolović, Miloš Petrić, Nikola Rajak, Samir Aličić, Borislav Popović, Miroslav Pešić, Aleksandar Stajić, Nemanja Đurić, Igor Bakoš i Nikola Đurić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here