Održano predavanje o Svetom Vasiliju Ostroškom

Novosadski katiheta Branislav Ilić održao je predavanje u Gajdobri

376
Foto: Branislav Ilić (Izvor: Nedeljne novine)

GAJDOBRA: Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja, u petak (09.07.) u svečanoj dvorani Mesne zajednice u Gajdobri, na poziv Crkvene opštine u Gajdobri, a u okviru svečanosti povodom slave Petropavlovskog hrama, novosadski katiheta Branislav Ilić održao je predavanje na temu „Sveti Vasilije Ostroški – nastavnik puta koji vodi u život večni“.


Uvaženog gosta i predavača biranim rečima predstavio je prezviter Miladin Božilović, nadležni paroh, koji je, između ostalog, istakao da je uvek radost govoriti o velikom čudotvorcu ostroškom, te da je ovo predavanje velika čast za parohiju gajdobransku koja na ovaj način daje doprinos molitvenom obeležavanju 350-godišnjice upokojenja svetoga Vasilija Ostroškog.

U uvodnom delu svog izlaganja katiheta Branislav Ilić je govorio o detinjstvu, odrastanju, monašenju i arhijerejskoj službi svetoga Vasilija Ostroškog.

– Sveti Vasilije ima tri mesta rođenja: selo Mrkonjići, u kome je došao na ovaj svet; Tvrdoš, u kome se zamonašio; i Ostrog, odakle je otišao da postane član nebeske porodice svetih. U predelu omeđenom tim mestima, osim kratkih boravaka na Cetinju, na Svetoj Gori i u Rusiji, i tri putovanja u Peć, odvijao se sav njegov život, koji je bio neprestano služenje, bogosluženje i neprestano hođenje onim putem koji nam je proputio Sâm Gospod – istakao je predavač i nastavio:

– Kao što svetitelj nije imao mira za života, tako ni po svome upokojenju njegove mošti nisu u miru počivale. Prvi put su ostroški monasi morali da skrivaju mošti svetog Vasilija 1714.godine, kada je Numan-paša Ćuprilić harao po Crnoj Gori. Drugi put to beše u vreme opsade manastira Ostroga od strane Omer-paše u zimu 1852. godine. Treći put biše nošene mošti Svečeve iz Ostroga u ratu 1876. godine, i to opet na Cetinje, gde ostadoše oko godinu dana – podsetio je katiheta Branislav Ilić govoreći o moštima velikog čudotvorca Ostroškog.

U okviru svog izlaganja predavač je predočio nekoliko važnih pisanih svedočanstva koje su u ostroškoj svetinji, između ostalih, ostavili prepodobni Justin Ćelijski, sveti Mardarije Libertivilski, i sveti ispovednik Varnava Nastić.

– Sveti Vasilije Ostroški se utkao u život našeg naroda pre svega kao svetitelj i čudotvorac. Njegog značaj je prema tome na prvom mestu harizmatični i sa tog aspekta treba prvenstveno proučavati njegovo prisustvo u duhovnom životu srpskog naroda u toku protekla tri veka. Tako sveti Vasilije ostaje trajno otvorena kapija milosti Božije za sve ljude bez razlike, onaj koji zna da je Gospod taj koji će dati poslednji sud o svakom čoveku, koji će vrlinu proslaviti a zlo posramiti – ukazao je katiheta Branislav.

Na kraju svog izlaganja predavač je govorio o svetom Vasiliju Ostroškom kao nastavniku puta koji vodi uživot večni, između ostalog govoreći da nas ovaj ugodnik Božji svojim životom, svojim delima i molitvenim pokroviteljstvom poziva na delatnu ljubav.

– Ljubav nikada nije samo ogoljena reč, ona podrazumeva delanje koje vrhuni u žrtvi. Ljubav je sila Božja samo kada je prožeta i ispunjena žrtvom, davanjem sebe za drugog. Život sa smislom je poziv na ljubav, na služenje Bogu i svakom čoveku kao večnom bratu koji je sazdan po liku i po podobiju Božjem. Sveti Vasilije nas podseća, da je kriterijum naše vere upravo ljubav. Istinska vera projavljuje see kroz ljubav i praštanje – zaključio je katiheta Branislav Ilić.

Ljubavlju i dobrotom prezvitera Miladina Božilovića, posle održanog predavanja u parohijskom domu, priređena je trpeza hrišćanske ljubavi, te nastavljeno proslavljanje Gospoda i Njegovog ugodnika svetoga Vasilija Ostroškog, koji je ljubavlju svojom sve sabrao.

,,Apostolska misija i misija Crkve danas”

 

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja, u subotu (10.07.) u svečanoj dvorani Mesne zajednice u Gajdobri, na poziv Crkvene opštine u Gajdobri, a u okviru svečanosti povodom slave Petropavlovskog hrama, protonamesnik Igor Ignjatov, paroh pri hramu Svetih vračeva Kozme i Damjana u Futogu, održao je predavanje na temu ,,Apostolska misija i misija Crkve danas“.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here